Za nepřestávajícího deště v sobotu odstartoval starosta Zlaté Koruny Milan Štindl 1. ročník závodu Zlatka – Boršov na paddleboardech, a to na skoro panenském, romantickém úseku Vltavy. Jak Deníku sdělil starosta Boršova nad Vltavou Jan Zeman, premiéru bylo možné vnímat i jako poctu našim předkům, plavcům-vorařům, kteří sjížděli vodu s miliony kubíků dřeva.

V prvním ročníku soutěžilo 44 závodníků, 16 žen a 28 mužů z celé republiky. Nejrychlejší plavec na paddleboardu (sport pochází z Pacifiku a pro laika vypadá jako pádlování vestoje na windsurfingovém prknu) v kategorii Elite sjel trať za 1 hodinu a 27 minut – Martin Novák z Č. Budějovic. Nejpočetněji byly obsazeny kategorie Sport a Hobby.

Voda pěkně tekla, vteřinový průtok na Vltavě byl po předchozích deštích 20 metrů krychlových za sekundu. „Řeka byla hodně peřejnatá. Nejobtížnější úseky byly u hamru pod Dívčím kamenem, rozvalený jez U Rybů, vyústění náhonu na jezu v Březí a posledních sedmdesát metrů proti proudu po objetí pilíře železničního mostu v Boršově nad Vltavou,“ popsal podmínky Jan Zeman.

Nejmladším účastníkem – vítěz kategorie Hobby muži – byl 13letý Vojta Seidenglanz z Kamenného Újezdu. Nejstaršímu plavci, Mirce Ladmanové z Plzně, bylo 59 let. Na závod přijela vlakem. „Velký dík patří všem organizátorům, hasičům Boršov, místní půjčovně lodí a především všem závodníkům a divákům, které neodradilo deštivé počasí,“ zdůraznil starosta Boršova a pozval na příští ročník.