Čtyři nové případy klíšťové encefalitidy a sedm dalších případů lymeské boreliózy zaznamenali v tomto týdnu jihočeští hygienici. Nemocemi přenášenými klíšťaty onemocnělo od začátku sezony už 77 Jihočechů. Nejvíce případů je na Českobudějovicku. Přepočteme-li množství případů na počet obyvatel, pak by se před klíšťaty měli mít na pozoru hlavně lidé na Prachaticku a Českokrumlovsku.

Srovnáme-li letošní výskyt se stejným obdobím loňského roku, letos je prozatím hlášeno méně klíšťové encefalitidy (vloni v tomto období 20 případů, letos 19), stejně tak lymeské boreliózy je méně (vloni 62, letos 58).

Vyhlášená místa, na nichž je možné koupat se oficiálně  bez plavek, v jižních Čechách chybějí. Své místo na slunci si však nudisté najdou i v našem kraji. Snímek je  z rybníku Hliník v lokalitě  U Hada na kraji Českých Budějovic
Naturisté nemají na růžích ustláno

I tak ale podle ředitelky Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslavy Kotrbové není radno podceňovat prevenci. Lidé by měli být opatrní hlavně v lesích a u vodních toků. „Turisté, rybáři, houbaři i děti na letních táborech by měli věnovat pozornost správnému oblečení a obutí. Po pobytu v přírodě se pak převléknout a pokud je to možné, i osprchovat se. Čím dříve je možné přisáté klíště nalézt a odstranit, tím více se snižuje riziko případného přenosu infekce,“ poradila Kvetoslava Kotrbová a doporučila používání repelentů. Upozornila, že při odstraňování klíštěte parazitem nikdy netočíme, ale snažíme se ho vyviklat.

Největší výskyt klíšťové encefalitidy evidovali jihočeští hygienici v roce 2011, tehdy onemocnělo 170 lidí. Nejvíce případů lymeské boreliózy bylo v kraji v roce 2013, a to 317.

Pozor na malátnost a vysoké teploty Po odstranění klíštěte ranku dezinfikujte prostředky na bázi jódu. Sledujte pak svůj zdravotní stav. Objeví-li se příznaky onemocnění v podobě zarudnutí místa přisátí klíštěte nebo nevolnosti, malátnosti, teplot a podobně, neodkládejte návštěvu lékaře.