Jedna z nich bude věnována partnerskému městu Groß–Siegharts. Jeden řezbářský mistr vytvoří bystu čestného občana města, po kterém je celý sad pojmenován.

„Bedřich Kancnýř, který v Dačicích působil jako okresní soudce, založil také zdejší knihovnu a čtenářský kroužek a Kancnýřův sad, jenž nese na počest jeho jméno,“ upřesnila vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Naděžda Mastná. Ostatní umělci mají volnou ruku a jejich sochy budou překvapením již desátého ročníku řezbářského sympozia.

Po tvůrčí práci následují od úterý až do pátku vždy od 19 do 22 hodin hudební večery. Fanoušci dobré muziky se mohou těšit na hudební vystoupení kapel Almost Acoustic, Patrola, Flying parties a Šašského komorního country kvarteta.

O čtvrteční noci začne Řezbářská show Jaroslava Pecháčka s pyrotechnickými efekty. Slavnostní předání dřevěných soch městu Dačice s vernisáží proběhne v sobotu od 14 hodin.

Během sympozia však není k vidění pouze práce řezbářů. Návštěvníci se mohou zastavit také u výhně mistra kováře. Pro zájemce o rukodělnou výrobu je rovněž připravena keramická dílna, kde si mohou vytočit vlastní hrnek přímo na hrnčířském kruhu. Od pondělí do čtvrtka je pro širokou veřejnost k dispozici také sklářská dílna.

Již v loňském roce začal v průběhu řezbářského sympozia vznikat betlém a letos se rozšíří o další sochy. Dřevěný betlém bude vystaven během adventu v parku na náměstí.