Pasovský deník přidává, že soutěžní exempláře nesmějí být přiživovány umělým hnojivem. Tykve rostou průměrně 90 dnů, Weishäuplův rekordman „sál“ z půdy 99 dnů.

Na lidovou kulturu

Sousedé zvou na slavnost.Zdroj: Deník/repro

Ve Windhaagu u Freistadtu bude o víkendu slavnost „Lidové kultury na zeleném pásu Evropy“. Pořadatelé očekávají na 10 000 návštěvníků, píší OÖN. Akci pořádá Fórum lidové kultury společně se zemí Horní Rakousy a obcí Windhaag. V pátek 14. září ji odstartuje hvězdicový pochod dechovek a velké rakouské čepobití na Hlavním náměstí, v sobotu budou soutěžit mládežnické soubory lidových tanců, neděli připravují zemědělci jako Svátek díkůvzdání s vystoupeními deseti sborů. Centrem projde slavnostní průvod místních spolků. V rámcovém programu je trh uměleckých řemesel z Mühlviertlu a jižních Čech, výstavy a ochutnávka windhaagského slavnostního vína. Vystoupí řada kapel, místní ženy mimo jiné napečou na 3000 koblih… V pátek je program 18.30-02 h, v sobotu 10-02, v neděli 9-20 h. Detailní program na www.festdervolkskultur-2018.at.

Santa Claus na dálnici

Rozruch na rakouské dálnici.Zdroj: Deník/repro asfinag

Oblečený jako Santa Claus jel v neděli odpoledne po Východní dálnici A4 u Schwechatu směrem na Vídeň mladý ruský cyklista. Na jeho pohyb upozornili četní účastníci provozu. Policii a hlídce dálniční společnosti Asfinag řekl, že si plní „kuriózní životní sen“, cestu v tomto kostýmu na kole kolem světa. Odstartoval prý v Moskvě, z Bratislavy pak chtěl do Vídně, ale zabloudil na dálnici.

„Jako správný Ježíšek chtěl hlídku obdarovat cukrovinkami, ale ta mu řekla, aby si je schoval pro děti, kterých jistě ještě potká dost,“ uvádějí OÖN. „Policisté ho pak doprovodili z dálnice a on pokračoval po okresní silnici.“

Zpívali ve Svaté zemi

Uprostřed biskup Voderholzer.Zdroj: Deník/repro PNP

Řezenští „Vrabci dómu“, chlapecký pěvecký sbor, absolvovali turné po Svaté zemi, Izraeli. Kromě křesťanských míst se v Yad vašem, památníku obětí a hrdinů holokaustu, „potkali s temnou minulostí vlastního národa“ - a se zneklidňující současností, uvedla PNP.

„Nic nemůže být působivější než ticho, které nastalo po báječné hudbě, přednesené 87 chlapci na tomto místě ostudy pro nás Němce,“ píše list. „Světoznámý sbor zpíval tam, kde je každé slovo vlastně už přespříliš. Vyvrcholení poutní cesty sboru v čele s řezenským biskupem Rudolfem Voderholzerem vedlo do místa, které připomíná největší zločin, který se kdy stal – holocaust spáchaný předky těchto dětí…“

Deník popisuje, že v Izraeli zažili „Vrabci“ silné momenty. „V Nazaretu přivedla Brucknerova Ave Maria sbormistra Rolanda Büchnera, který vedl zpěváčky 24 let a letos končí, k slzám. V Kateřinském kostele v Betlémě, vedle místa, kde se Ježíš narodil, zpívali Tichou noc, a tady, v Yad vašem, po doznění Miserere od Gregoria Allegriho nastala dobrá minuta až řezavého ticha. Mnozí plakali, i ti starší z řezenských zpěváčků,“ uzavírá PNP.

Smrt u Kanady

Pohřešovaný zpěvák.Zdroj: Deník/repro PNP

Kanadská pobřežní stráž ukončila pátrání po německém zpěvákovi Danielu Kaiser-Küblböckovi, který zmizel 9. září v Labradorském moři, napsala PNP s odvoláním na mluvčího stráže v Halifaxu Marka Cougha. Čtyři lodě a dvě letadla prohledávaly celkem 80 hodin plochu 1227 čtverečních mořských mil, ale podle Cougha nenašly žádnou stopu po zmizelém. Zpěvák Küblböck se plavil na zaoceánské lodi z Hamburku do New Yorku. Pořadatel tohoto zájezdu uvedl, že pasažér z paluby skočil.

Pasovský list připomíná, že Küblböck se narodil 27. srpna 1985 v Hutthurmu (okr. Pasov) a vyrostl ve Straßkirchenu a Eggenfeldenu (okr. Rottal-Inn). Jeho prvním velkým úspěchem byl start v soutěži Německo hledá superstar (DSDS) 2002/03, byť ne vítězný. Stal se rychle televizní hvězdou. Šéf poroty DSDS hudební producent Dieter Bohlen se k události vyjádřil ve videu na instagramu, které si v pondělí pustily desítky tisíc lidí. Ke Küblböckovi řekl, že na jedné straně to byl mimořádně veselý chlapec, takový, jaký vypadal v televizi, ale když byl u něho doma, byl i velice smutný a velice depresivní. „A já se tehdy divil, jak neobvykle rychle to u něho přecházelo od jednoho do druhého,“ řekl Bohlen.

Policejní přesčasy

Bavorská policie zaznamenala nový rekordní počet přesčasů, informuje PNP. Koncem června jich bylo 2,4 milionu hodin, o téměř 200 000 nebo devět procent víc než koncem minulého roku. Průměrně tak má každý policista na kontě 76 hodin práce navíc. Ministerstvo vnitra je prý ale přesvědčeno, že se situace v dohledné době zlepší s vytvořením 3500 dalších plánovaných míst do roku 2023. List dodává, že tisíc zaměstnanců odvede zhruba dva miliony pracovních hodin za rok.

Vezl tunu pyrotechniky

S tisícovkou kilogramů zakázané pyrotechniky byl v sobotu v Horní Falci zastaven řidič nákladního automobilu, přijíždějící z České republiky, uvádí PNP. Při kontrole u Wernbergu-Köblitzu (okr. Schwandorf) u něho hlídka našla tunu pyrotechniky kategorie 3. Vezl ji ilegálně, protože tuto třídu smí dovážet jen certifikovaný producent ohňostrojů. Řidič mohl pokračovat v jízdě po složení kauce. Bude se zodpovídat z porušení zákona o výbušninách.

O něco severněji ve Waldsassenu (okr. Tirschenreuth) zastavila pohraniční policie skupinu z Bádenska-Württemberska, která se v Čechách zásobila šesti vyhazovacími noži, dvěma elektrošokery, deseti boxery a třemi lahvemi konopné kořalky. Tři dovozci byli oznámeni k přestupkovému řízení.

Zničili tunu korálů

Likvidovali plody moře…Zdroj: Deník/repro PNP

Celníci v Rosenheimu zlikvidovali tunu ilegálně dovezený korálů, mušlí a šneků, suvenýrů z dovolených zabavených od roku 1995 na letišti v Mnichově, napsala PNP. Sklad už jim prý praskal ve švech. Mezi trofejemi byli i obrovští křídlatci rodu Strombus o váze více kilogramů. V Rosenheimu bylo asi 2500 exemplářů převezeno do pískovny, rozdrceno a shrnuto dohromady se stavební sutí. Směs bude užita při stavbě silnic.

„Podle spolkového úřadu pro ochranu přírody bylo toto zničení bohužel nezbytné,“ řekla v PNP mluvčí celniků. „Vzhledem k velmi vysokému počtu vybraných exemplářů k výstavním a školicím účelům neměly tyto koráli a mušle už žádné smysluplné využití.“

Foto: Deník/repro Hauptzollamt Rosenheim

Mohou si pokuty odpracovat

Málo vydělávající odsouzení k peněžitým trestům v Bavorsku nemají šanci zaplatit a musejí k náhradnímu trestu odnětí svobody, píše PNP. Věznění je většinou krátké, ale mnoho lidí kvůli němu může přijít o práci nebo o bydlení. „Aby se tomu zabránilo a současně se vytvořilo víc místa ve věznicích, spustily ministerstvo spravedlnosti, státní zastupitelství a centrum pro pomoc trestaným pilotní projekt.Za situaci ,win-win´ jej označil ministr Winfried Bausback. Míří především k pachatelům odsouzeným k peněžitým trestům, kteří mají příjmy ze státních podpor. Část z těchto plateb, většinou deset až padesát eur, by nově mohli odvádět na přímé splácení sankce. Aby ale takové plnění neprotahovali neúnosně dlouho, dává jim k tomu projekt zhruba dvouletou lhůtu. Možnost má být otestována v Mnichově a v případě osvědčení by byla od léta 2019 nabídnuta v celém Bavorsku. Aktuálně vykonává náhradní trest za mřížemi denně průměrně 700 lidí.“

Organizace pomoci odsouzeným zprostředkovává už třináct let potrestaným pod mottem „Potit se místo sedět“ obecně prospěšné práce. Loni jimi nahradili 60 000 dnů vězení. Nyní je plánováno umožnit odsouzeným „přeskakování“ mezi oběma projekty.

120 tipů za vteřinu…

O šestinásobném jackpotu rakouského lotta, který může padnout ve středečním tahu, náš web už informoval. Sousedy z něj popadla sázková horečka – v úterý dopoledne podávali kolem 120 tipů za sekundu, ale to by prý mohlo povyrůst až na 250 tipů, napsaly OÖN.

Dvojmístnou miliónovou sumu v lottu, obdobě naší sportky, vyhráli v historii u sousedů jen tři sázející. V říjnu 2011 vynesl pětinásobný jackpot jedenáct milionů, v dubnu 2015 rovněž pětinásobný deset milionů a první šestinásobný loni v prosinci 12,2 milionu.

Maximální výhru v rakouském lottu si odnesl 12. srpna 2015 sázející z Vídně, který jediný trefil pětinásobný jackpot a vydělal více než 9,6 milionu eur. Výherních kombinací ve hře 6 ze 45 je 8 145 060. Rakouské loterie počítají s tím, že při očekávaných 12,1 milionu tipů bude vyčerpáno asi 80 procent těchto možností, tedy asi 6,5 milionu. Pravděpodobnost padnutí vítězné šestky je tedy 80 procent.