Zabiják v lahvi se objevil i na jihu Čech. A málem si tu hned vybral první oběť. Devětačtyřicetiletý Písečák 
vyrazil na rodinnou oslavu
do Prešova. O víkendu se při ní otrávili čtyři lidé. Popíjeli pančovanou slivovici.

Muž z Písku od nedělního odpoledne leží na interním oddělení písecké nemocnice. 
Na vyšetření přišel sám. I když 
se u něj neprojevovaly klasické příznaky otravy, laboratorní testy prokázaly, že má v krvi vysokou hladinu metylakoholu.

Deník s ním včera krátce mluvil, ale respektuje výslovné přání nezveřejňovat jeho identitu ani jakékoliv další informace. Zjištění policie potvrdil. Podle ředitele nemocnice Jiřího Holana je mimo ohrožení života. Nemá ani problémy se zrakem. Jeho stav je relativně dobrý. Pokud nenastanou komplikace, může snad pomýšlet na brzký návrat domů. „Ihned jsme zahájili léčbu. Vzhledem k tomu, že  uplynulo několik dní od konzumace, měl by se z toho dostat. Zřejmě popíjel i nepančovaný alkohol, který v takovém případě pomáhá," vysvětlil ředitel Holan.

Podezřelá slivovice nepochází z jižních Čech. Muž k ní přišel až na oslavě. Podle slovenských médií obsahovala dvacet gramů metylakoholu na litr. Nejvyšší povolená norma přitom je 12 gramů. Jihočeská policejní mluvčí Lenka Holická uvedla, že kamarád údajně objednal asi deset půllitrových demižonů na internetu. Rozdal je mezi známé. Když se lidem v okolí udělalo špatně, informoval všechny obdarované. A zároveň jim rovnou doporučil navštívit lékaře. Písečák do nemocnice přinesl i jedovatou lihovinu.

„Policisté láhev zabavili 
a předali celnímu úřadu," dodala mluvčí Holická s tím, že celníci budou zkoumat obsah ve speciální laboratoři v Praze. Výsledky zřejmě oznámí už dnes. Pacienty písecké nemocnice zpráva zneklidnila. Třeba Jan Jelínek z Maletic (74) se obává, aby podobných případů nepřibylo.

Příčinu současných problémů senior spatřuje v dlouhodobě špatné kontrole prodeje alkoholu. Zároveň nevěří tomu, že se podaří najít konkrétního viníka. „Jde o velké peníze, takže to spíš zametou pod koberec. S plošným zákazem nesouhlasím. Rum a podobné nápoje jsou v domácnosti zapotřebí. Třeba na pečení," konstatoval Jan Jelínek.

Podobně mluvila i Hana Soukupová z Písku. Ta ale vyhlášení prohibice vítá. Hlavně s ohledem na počet obětí otrav metylalkoholem. Ty už si v České republice vyžádaly dvacet obětí. „Je to nehorázné. Toho, kdo to prodává, by měli zavřít do žaláře 
na spoustu let," řekla důchodkyně. Dlouhodobě nedostatečnou kontrolu prodeje lihovin považuje za hlavní příčinu problémů i 32letý Michal Krzystek z Jindřichova Hradce. Přestože pije spíš pivo, obavy pociťuje.

Prohibice ale podle něj může být spíš kontraproduktivní. Zdůvodňuje to tím, že někteří lidé budou chtít sehnat tvrdý alkohol za každou cenu. Tím pádem budou vyhledávat i neoficiální zdroje, které kontroloři dohledají jen stěží.

„Když už si dám nějakého panáka, tak mám svoji konkrétní oblíbenou a prověřenou značku tady od nás, takže i kdyby to bylo možné, stejně bych si teď nějaký neověřený alkohol nedal," poznamenal Michal Krzystek.

Nefunkční systém, zbytečné poškozování nevinných prodejců, ale i správný 
a smysluplný krok. Jihočeši reagují na páteční vyhlášení prohibice velmi rozporuplně. „V této zemi je dlouhodobě nefunkční systém kontroly prodeje alkoholu. Stát s tím léta  nic nedělá a to, co se teď děje, je svým způsobem křivda," domnívá se Zdeněk Malinka, majitel penzionu Kamínek v Jakuli u Nových Hradů.

Strach z otrav metylalkoholem zatím nepociťuje 34letý Josef Matějíček z Budějovic. Pracuje jako profesionální řidič a alkohol tak pije pouze zřídka. A tvrdý skoro vůbec. „Ale není příjemné, že už se to dostalo i do jižních Čech. To je asi hodně velká výrobna a šíří se to rychle. Asi si odteď budu dávat větší pozor na alkohol, podívám se na etiketu, co to je. Prohibice mi osobně nijak zvlášť nevadí, ale nevěřím tomu, že to má nějaký velký smysl," řekl  Matějíček.

Porušení zákazu prodeje je správní delikt. Podnikatel může dostat pokutu až tři miliony korun. Pokud by pití prodával, mohl by být podezřelý z obecného ohrožení.

Hygienici odhalili barely bez ochranných pásek

Krajská hygienická stanice zkontrolovala v pondělí dalších 38 jihočeských podniků. V Restauraci u Vikinga v Hašlovicích – Větřní na Českokrumlovsku  sice zaměstnanci nenabízeli ani neprodávali alkohol, ale hygienici objevili ve skladu několik pěti a šestilitrových barelů.  Čtyři 
z nich byly bez ochranné pásky. Lidé v restauraci k nim navíc nepředložili nabývací doklady.  Kontroloři proto okamžitě kontaktovali Celní úřad v Českém Krumlově, který případ nadále vyšetřuje.