Weißkopf se narodil 1. ledna 1874 v Leutershausenu v okrese Ansbach. Měl se zdvihnout s motorovým letadlem už v roce 1901, a tedy dva roky před bratry Wrightovými. Společenství výzkumu tvrdí, že první úspěšný start měl 14. srpna 1901 ve Fairfieldu ve státě Connecticut. Někteří historikové to ale zpochybňují.

Když chybí práce

V Horních Rakousích bylo v prosinci 46 000 nezaměstnaných, tedy sedm procent práceschopného obyvatelstva. S lidmi, kteří se nyní rekvalifikují prostřednictvím úřadů práce, jde o 56 000 osob. Jen v prosinci stoupl jejich počet o 14 procent. „Dramaticky se zvýšil počet nezaměstnaných starších 50 let – poprvé překročil hranici deseti tisíc," píše deník OÖN. V celoroční statistice vykazovala tato spolková země 5,1 procenta nezaměstnaných (předloni 4,5). To je spolu se Solnohradskem nejméně v celém Rakousku. Zaměstnáno bylo loni rekordních 620 000 Hornorakušanů. Největší procento lidí bez práce měly Korutany a Vídeň s 10,2 procenty. V celém státě to bylo 7,6 procenta, nejvíc po roce 1953, kdy nezaměstnanost dosáhla 8,7 procenta.

99 mrtvých

Při dopravních nehodách v Horních Rakousích zemřelo loni 99 lidí, o šest víc než předloni. Dvanáct bylo ve věku 15 – 24 let, třináct starších 64 let. V celém Rakousku zahynulo 453 lidí, nejméně od začátku statistického vyhodnocování v roce 1950. V roce 2012 to bylo 531 obětí. Na každých 1000 kilometrů silnic v Horních Rakousích zahynulo loni 3,8 člověka; nižší průměr je jen v Dolních Rakousích a ve Vorarlbersku (3,6), nejvyšší je v Solnohradsku (6,9). Hlavními příčinami smrtelných nehod byly nepřiměřená rychlost (22,1 procenta), nedání přednosti (20) a nepozornost (rozptýlení) řidiče (15,8). 42 lidí zahynulo při nehodách osobních aut, 17 s motocyklem. Zemřelo 19 chodců (čtrnáct ve tmě). Při každém dvacátém úmrtí byl alkohol za volantem.

Sčítají ptáky

Také v Rakousku pořádá organizace BirdLife od 3. do 6. ledna zimní sčítání ptactva, už popáté. Vyzvala všechny přátele zvířat, aby po jednu hodinu sledovali a zaznamenávali výskyt jednotlivých druhů ptáků v jejich okolí – v zahradách, v parku, na balkoně atd., především u krmítek. Výsledky osobního pozorování lze zaslat na www.birdlife.at nebo poštou na BirdLife, 1070 Wien, Museumsplatz 1/10/8.  „V minulých letech bylo ve všech devíti spolkových zemích napočítáno vždy nejvíc sýkor koňader, následovali vrabci, zvonky zelené a sýkory modřinky," píší OÖN. Uzávěrka sčítání bude 13. ledna, na vylosované pozorovatele čekají ceny.

Přibylo milionářů

Čtrnáct Hornorakušanů loni tipovalo ve sportce (lottu) šest správných čísel. Jedenáct z nich vyhrálo víc než milion eur. Šťastlivcem roku je vítěz trojnásobného jackpotu ve výši 4,74 milionu eur, zaznamenal deník Volksblatt.

Třídí odpad

Rakušané loni odevzdali do sběru 1,003 milionu tun obalů, nepatrně méně než předloni (1,005). O 1,1 procenta ubylo papíru, ale o 1,7 procenta přibylo obalů plastových  vrácených do speciálních kontejnerů a o 1,3 procenta skla. Celkově občané vytřídili 593 000 tun starého papíru, 233 000 tun skla a 147 000 tun plastů. Staré kovy daly 29 000 tun. Recyklační společnost ARA spravuje kolem 1,5 milionu sběrných kontejnerů a od asi 1,46 milionu domácností odváží odpad ve žlutých pytlích. Spravuje tisícovku sběrných dvorů. Ročně prý uspoří přes 600 000 tun emisí oxidů uhlíku.

Už staví iglú

Chtějí postavit vesničku iglú.V Seebachschleife v Bavorském lese začali pracovat na „sněhové vesničce" více iglú, v nichž by mohli nocovat turisté. „Problémem je, že si příděl stavebního materiálu momentálně dává na čas," komentuje deník PNP.

Za projektem je Martin Bredl, který se svou firmou "bohemiatours-adventure" nabízí od loňského jara vodácké výpravy po Černém Regenu, v Čechách i jinde. Při návštěvě Seebachschleife přišel na myšlenku sněhové vesničky a získal pro ni také Matthiase Pfeiffera z tamního Waldhotelu.
První iglú postavili už před pár týdny ze sněhu, který na místo navážea auta. Stojí dodnes, ale  vysoké teploty už je notně poznamenaly. „Doufáme, že nám teď počasí pomůže," říká Matthias Pfeiffer.

Pečují o fanoušky

Hvězdy FC Bayern se 19. ledna vydají za svými „přespolními" příznivci – na návštěvu vylosovaných fanklubů. Někteří zamíří do východního Bavorska. Tak Javi Martínez bude hostem „Rudých kožených kalhot" Mitterskirchen v okrese Rottal-Inn, Claudio Pizarro zavítá k „20Aussernzell" do okresu Deggendorf – a rakouský Antiesenhofen v okrese Ried se může těšit na reprezentačního brankáře Manuela Neuera, kterého „vyhrál" fanklub „Antiesental".

Fešák uspěl

Bavorský fešák je čtvrtý v SRN."Mister Bayern 2013" Stephan Schwindt z Laufenu v okrese Berchtesgaden skončil čtvrtý ve volbě "Mister Germany 2014" v Linstowu u Rostocku. „S dvaatřiceti lety jsem byl mezi kandidáty dědečkem," říká v deníku PNP. Vypráví o četných fotografováních pro sponzory volby, třeba na loveckém zámku Ericha Honeckera či na přilehlém jezeře Drewitz – „samozřejmě do půl těla při třech stupních nad nulou", směje se. Pro vlastní soutěž museli aktéři nastudovat jevištní taneční show, nešlo prý jen o nějakou procházku po molu. Před porotou defilovali jak v obleku, tak v plavkách. Při rozhovoru k motivům účasti v soutěži mluvil pečlivou „hochdeutsch", protože jeho „bavorštině" by prý nikdo nerozuměl, píše PNP.

Teď se chce zase koncentrovat na práci strojního inženýra – spolu s otcem je zapojen do jednoho projektu firmy Bombardier v Mnichově. Jako model ale taky skončit nechce. „Zdá se, že nutné sebevědomí mu nechybí," uzavírá pasovský list a cituje Schwindta: „Tak fit jsem ještě nikdy nebyl a tak dobře jako teď jsem ještě nevypadal…"

Hod vánočním stromkem

V dolnorakouské obci Eichenbrunn na B6 ve Weinviertlu budou 12. ledna od 13.30 hodiny už pošesté závodit v hodu vánočním stromkem na dálku. „Náčiní" musí být Kdo dohodí dál vánočním stromkem?odstrojeno a bez stojánku, říkají pravidla. Loni se tohoto měření sil zúčastnilo 120 „vrhačů". Rekord kategorie mužů z loňska je 12,35 metru, píše list. Vlastní soutěže mají také ženy a děti do 14 let, každý má tři pokusy. První tři dostanou tradiční ručně vyřezávané dřevěné poháry ve tvaru malých vánočních stromků, poukázky a další věcné ceny. Dospělí zaplatí vklad tři eura, čistý výtěžek půjde jako vždy na zkrášlení obce.

Chtějí bojkot her

Podle průzkumu zpravodajského magazínu Profil je 59 procent Rakušanů pro bojkotování olympijských her v Soči rakouskými politiky. Pro jejich cestu do Ruska je jen 32 procent občanů. „Kancléř Werner Faymann a ministr sportu Gerald Klug nedávno ohlásili, že do Soči chtějí jet, což jim vytýká například šéfka Zelených Eva Glawischnigová," píše deník OÖN. Připomíná, že někteří špičkoví politici jako německý prezident Joachim Gauck či francouzský státní šéf Francois Hollande se návštěvy olympiády zřekli.

Přiznání po skandálu

Daňový skandál Uliho Hoenesse vyvolal v Bavorsku skokový nárůst sebeoznámení daňových úniků. Do konce roku se finančním úřadům k těmto pokleskům přiznalo 3973 občanů, kteří ze svého „odsunutého" majetku do Švýcarska nezaplatili žádnou, nebo jen minimální daň. V roce 2012 bylo takových hříšníků 1038.

„Za důvod vlny přiznání je pokládána mnohatýdenní publicita případu prezidenta FC Bayern Uliho Hoenesse, který únik přiznal," píše PNP. „Je ale také dosud jediným poplatníkem, jehož jméno skončilo v novinách, protože normálně platí u daňových deliktů přísná důvěrnost." Dosavadním německým rekordem v počtu přiznání byl rok 2010 se 3884 sebeudáními. Jak už náš list uvedl, kajícníci se tak vyhnou trestnímu stíhání, ale daň musejí plně doplatit.