Růžová kola s nápisem Rekola, která se po zimě opět objevila v jihočeské metropoli, umožňují snadný pohyb po městě, a to bez starostí. Bicykl nevlastníte, a proto vám ho ani nikdo neukradne. Rostoucí obliba Rekol svědčí o tom, že Budějčáci i návštěvníci města službu rádi využívají. Společnost Rekola ji v Budějovicích provozuje od roku 2015 a nyní díky státní 400tisícové dotaci navýší počet stojanů ve tvaru U, k nimž se připoutají dvě kola. Celkem by jich postupně mohly přibýt až dvě stovky. Pozemky k jejich instalaci zapůjčí město.

Mezi místa, kde se stojany objeví, patří třeba křižovatka Lidické třídy a Slunečné ulice, konečná MHD v Suchém Vrbném nebo nádraží. Anna Šlechtová, provozovatelka služby, přibližuje: „Vybírali jsme je na základě provozu, vyhodnocovali jsme, kde jsou potřeba.“ Dodává, že například vlakové nádraží je pro cyklisty typickou cílovou stanicí. První stojany už jsou do Budějovic dovezené,v ulicích mají být vidět asi za měsíc.

V současnosti slouží v krajském městě zájemcům sto Rekol, za jejichž užití se přes internet zaplatí jednotlivé jízdy nebo předplatné na vybraný časový úsek. Díky partnerství s jedním bankovním ústavem mají letošní uživatelé Rekol zdarma prvních deset jízd do 15 minut. Nad rámec toho stojí jednorázová výpůjčka 16 Kč na půl hodiny, případně 195 Kč na měsíc.

Převratnou inovací je alternativa odemykání šetřící čas. Od začátku letošní sezony lze jednotlivá Rekola odemknout načtením QR kódu, který je umístěn uvnitř každého předního košíku. Postačí tedy otevřít aplikaci Rekola, zvolit možnost „půjčit“ a naskenovat QR kód. Podle Aleny Šlechtové je důležité před první výpůjčkou aktualizovat aplikaci. Službu lze využívat i přes libovolný webový prohlížeč https://app.rekola.cz.

Zatímco v roce 2017 najela v krajském městě více než tisícovka lidí okolo 36 tisíc kilometrů, vloni služby růžových kol využilo už 2500 lidí, kteří s nimi urazili přibližně 60 tisíc kilometrů.

„Spolupracujeme s městem i na úrovni strategického plánu nebo plánu udržitelné mobility,“ poukazuje Anna Šlechtová na to, že společné kroky s radnicí, která projekt podporuje, jsou dlouhodobou záležitostí.