Přistěhoval se do Čech před více jak deseti lety a dlouho pracoval poblíž Jistebnice v zemědělství.

„Dělal tam na farmě, ale začal mít problémy s alkoholem. proto ho propustili. Byl tam zvyklý bydlet zadarmo, a to už pak nemohl, tak začal mít s bydlením problémy,“ říká jeden z místních mužů, který útočníka osobně znal.

Dům s pečovatelskou službou, v němž M. K. bydlel. Dva měsíce před útokem mu v bytě kvůli neplacení odpojili elektřinu. M. K. z toho obviňoval jistebnického starostu.Zdroj: Deník/ Pavel Šácha

PROBLÉMY V UBYTOVNĚ
Po propuštění z práce skončil M. K.nejprve na ubytovně v osadě Orlov, jež je součástí Jistebnice. Zde bydlel v bytovce v přízemním bytě 2+1.

Z té doby, tedy zhruba před rokem a půl, s ním má zkušenost i naše redakce. Tehdy nás navštívil se stížností na majitele ubytovny.

„Nejhorší je zima, protože mi majitel domu odmítl opravit kotel pro ústřední topení. Vyhřívat celý byt tak musím pouze kamny na dřevo. Ty ale vytopí sotva jeden pokoj. V zimě tady mrznu,“ stěžoval si tehdy na svoji situaci.

Že za vším stojí jeho několikaměsíční dluh na nájmu, už ale tolik nezdůrazňoval. Z jeho minulosti jej navíc pronásledovalo hned několik exekucí. Na nájem sice neměl, na alkohol si ale peníze vždy obstarat dokázal. Svůj podíl viny na způsobené situaci si příliš nepřipouštěl, chystal se dokonce obrátit až na prezidentskou kancelář.

Štěstí se na něj usmálo, když získal byt v místním domě s pečovatelskou službou. V něm najednou mohl bydlet jako civilizovaný člověk s vymoženostmi teplé vody a ústředního topení. Pravidelně na místo docházela také pečovatelka. Problémy s placením za služby ale začal mít i tady.

DLUHY ZA ELEKTŘINU
Když vyjdeme až do horního patra, ve kterém M. K. bydlel, potkáváme před dveřmi jeho bytu několik debatujících seniorů.

Všichni jsou z události, k níž na radnici ráno došlo, otřeseni. Zároveň říkají, že by to do M. K. nikdy neřekli. O tom, co bylo důvodem útoku, nemají pochyb.

„Když mu před dvěma měsíci odpojili elektriku, dával to pořád za vinu starostovi. Ale přitom ji sám neplatil, a to neměl vůbec špatný důchod,“ říká jedna z žen a dodává, že jí M. K. sám ukazoval pásku s více než osmi tisíci důchodu. Jinak prý s ním nebyly v domě žádné potíže. Žil sám, nikdo z rodiny jej nenavštěvoval.

V ono osudové ráno ještě stihl před domem zamést čerstvě napadlý sníh. Pak jej jedna ze sousedek viděla odcházet s batohem na zádech. Když se zeptala, kam takhle brzy ráno jde, odpověděl jen: „Do roboty.“

A vydal se na radnici.

ČTĚTE TAKÉ: 

Starosta Vladimír Mašek.
Na jistebnického starostu přišel se sekerou