Štěpánka Uhlířová, tisková mluvčí Jihočeské policie, uvedla, že od začátku roku do konce července se v kraji stalo 2499 dopravních nehod. „To je o 187 případů více než za stejné období loňského roku,“ komentovala nehodovost.

Dodala, že na Českobudějovicku se od začátku roku do pondělí stalo celkem 10 tragických dopravních nehod, při kterých zemřelo 14 lidí.

„Mezi nejtragičtější nehody řadíme tu ze 30. dubna, kdy u obce Němětice na Strakonicku zemřely po střetu osobního vozidla a nákladního automobilu v osobním voze dvě osoby – muž a žena, nebo nehodu z 21. července, která se stala u Třeboně. Tady při střetu dvou osobních vozidel zemřely tři osoby – dva muži a jedna žena,“ řekla Štěpánka Uhlířová.

Zatím ta poslední tragická nehoda se stala 18. srpna mezi Vodňany a Protivínem, kde při čelní srážce osobního vozidla s náklaďákem vyhasly životy čtyř lidí – tří mužů a jedné ženy.

Statistika dopravních nehod.Zdroj: Redakce

Hojně bohužel plní letošní statistiky i motorkáři. Těch od začátku roku zemřelo v kraji devět. „Co se týče cyklistů, tak ti na jihočeských silnicích zemřeli čtyři. Chodec nezemřel žádný,“ uvedla policejní mluvčí.

Nejčastějšími příčinami nehod jsou přitom dle jejích slov nesprávný způsob jízdy a nepřiměřená rychlost. „Policisté apelují na řidiče, aby jezdili opatrně, věnovali se řízení, nepoužívali za jízdy mobilní telefony a dodržovali všechna pravidla silničního provozu,“ dodala.