V roce 2010 lidé vydělávali průměrně 12,79 eura hrubého za hodinu. V roce 2014 to bylo 13,87 eura, ale při zohlednění inflace tratili ve skutečnosti na mzdě 0,3 procenta.

Mezi branžemi jsou mzdové rozdíly enormní. V energetice je hrubý hodinový plat 22,60 eura, v gastronomii a turistice 8,67 eura. Ženy nadále vydělávají výrazně méně než muži, ale podle šéfa statistického úřadu Konrada Pesendorfera je dobrou zprávou, že se rozdíl zmenšuje. V roce 2006 byla hrubá mzda žen o 22,7 procenta nižší, předloni už „jen" o 19 procent. Dokonce v dobře placených odvětvích, kde je žen polovina, dostávají o 12,5 procenta méně.

Měsíčně si Rakušané vydělají průměrně 2550 eura hrubého: bez započítání přesčasů muži 2858, ženy 1772. S přesčasy (muži 19 hodin, ženy 13) je to 3397, resp. 2411 eur. Zaměstnaní na plný úvazek berou bez přesčasů průměrně 2990 eura, na částečný úvazek 1173 eura.

Akademici vydělávají zhruba dvakrát víc než lidé se základním vzděláním. V Evropské unii jsou Rakušané co do výšky platů sedmí se 42 392 eury ročně. Vede Lucembursko s 59 701 eurem.

Mzdy v Horních Rakousích, hrubého 14,28 eura za hodinu, jsou třetí nejvyšší v Rakousku po Vorarlbergu 14,55 a Vídni 14,46 eura.

Nejlepší zmrzlina: buburuza

Podle hlasování lahůdkářského magazínu "Falstaff" mají nejlepší zmrzlinu v Rakousku ve Steyru. Z 20 000 hlasů čtvrtina má za vítěze produkt zdejšího Andrease Resche. Za ním skončily sestry Cecilia Havmöllerová a Susanne Pallerová z filiálek Veganista ve Vídni a produkt "Iso bella" z Großenzersdorfu. Až na osmém místě je slavný vídeňský král meruňkové zmrzliny "Tichy".

„Poptávka po zmrzlině buburuza ze Steyru nemůže být větší," uvádí list OÖN. Obchod sází na regionální příchuti a kooperuje z většiny s výrobci kolem města. Mnoho druhů Reschových zmrzlin je bez cukru a „veganských". Kromě toho tento salon pracuje bez umělých aroma a barviv, dodávají OÖN.
Mimořádný název vítězné zmrzliny pochází z rumunštiny, znamená beruška a je přezdívkou dvouleté dcery Reschových.

Na stezce kolem Dunaje je živo.Zdroj: Foto. Deník/repro PNPMilion do dunajské cyklostezky

Okres Pasov chce v příštím roce investovat milion eur do chybějících úseků dunajské pěší a cyklistické stezky mezi Obernzellem a Kohlbachmühle. Přitom počítá s „optimální finanční podporou", píše PNP.

Nová cesta široká 2,25 metru povede přímo kolem řeky. Kvůli tomu se kolem vedoucí silnice musí zúžit na 5,50 metru. V nejužším místě na konci Obernzellu bude stezka muset být vyvedena na okresní silnici, protože původně zamýšlená deska vysunutá nad Dunaj se ukázala být „nedotaceschopná". K zajištění bezpečnosti cyklistů bude rychlost motorových vozidel v tomto místě snížena na 50 km/h. Stavební práce mají začít na jaře a potrvají půl roku.

Dvanáct z Lince do Ria

Na olympiádě v Riu, která bude zahájena 5. srpna, bude Rakousko reprezentovat také dvanáct občanů Lince či těch, kteří jsou činní ve zdejších sportovních klubech. Pro město na Dunaji je to rekord.

Kvalifikovali se tabletennisová hvězda Liu Jia (34) z ASKÖ Froschberg, která jede už na své páté letní hry, její oddílová kolegyně Sofia Polcanová (22), pocházející z Moldavska, plavkyně Lisa Zaiserová, v Londýně se 17 lety nejmladší z rakouské výpravy, další plavkyně Lena Kreundlová (18) diskař Lukas Weißhaidinger z Taufkirchenu, rekordman se 67,24 metru, plavec Jördis Steinegger (33) na již třetí olympiádě, triatlonista Thomas Springer (32), 61. ve světovém žebříčku, vzpěrač Sargis Martirosyan, bronzový v trhu na ME, kajakářka Yvonne Schuringová, profitující z neúčasti Rusek, když vlastní kvalifikaci „propásla" o pár desetin sekundy, další kajakářky Victoria Schwarzová a Ana Roxana Lehaci, a gymnastka Lisa Eckerová (ASKÖ Kleinmünchen).

Borůvky pro seniory

Na bio-statku Beerenberg v Pachmayrově ulici v Linci se urodilo tolik borůvek, že šéf Klaus Schmied rozhodl část sklizně darovat sociálním zařízením města, napsal zpravodaj lineckého magistrátu. Městská radní pro sociální věci Karin Hörzingová už převzala metrák borůvek pro centrum seniorů ve Franckviertelu.

Beerenberg je největším biozařízením v této produkci v Rakousku. Rodinný podnik produkuje nejčistější bioborůvky na ploše čtyř hektarů na prodej i na samosběr. Na dalších čtyřech hektarech zrají vlašské ořechy. Dvůr využívaný i k odpočinku a uvolnění provozují otec a syn Schmiedovi s rodinami.

Bavorský les hmyzu

Vzácná vosička mymar.Zdroj: Deník/repro PNPV mezinárodním projektu sledování hmyzu v Národním parku Bavorský les bylo v létě 2012 shromážděno téměř 30 000 kusů, které mohly být přiřazeny ke 2530 různým druhům. Uvedli to experti Zoologické státní sbírky v Mnichově a správy národního parku. Ředitel mnichovské sbírky Gerhard Haszprunar řekl, že je četnost druhů překvapila, uvádí PNP.

Dodává, že ředitel parku Franz Leibl má výsledek s ohledem na aktuální vymírání druhů za velmi potěšující. Experti nalezli i velmi vzácná zvířata, například mikroskopicky malou vosičku Mymar pulchellum na snímku. Téměř polovina určených druhů byla zastoupena jen jediným exemplářem.

Mezinárodní „odchyt" hmyzu Global Malaise Programm (GMP) inicioval kanadský vědec Paul Hebert, který si dal za cíl geneticky podchytit všechny druhy zvířat na světě. K tomu vybudoval v Kanadě velkou analytickou laboratoř. V GPM bylo od roku 2012 instalováno na padesáti stanovištích po celé zeměkouli po jedné Malaisově pasti, jejichž vyhodnocení je nyní krátce před uzavřením. Jako optimální místo pro past ve střední Evropě byla zvolena přírodě blízká lesní krajina Národního parku Bavorský les.

Báječný produkt incestu…

Německo-ghanský advokát smí bavorského ministra vnitra Joachima Herrmanna (CSU) neztrestně nazývat „docela báječným produktem krvesmilstva", napsala pasovská PNP. Zemský soud v Karlsruhe potvrdil stejný verdikt první instance.

Jak náš list zaznamenal, Herrmann řekl v roce 2015 při televizní talkshow „Tvrdě, ale férově" k tématu německé „uvítací kultury" a předpojatosti proti cizincům o zpěváku afrokubánských rodičů Robertu Blankovi, že je „báječný negr". Ten reagoval v pohodě a označil Hermanna na oplátku za „báječného bílého muže". Víc se ale rozzlobil advokát David Schneider-Addae-Mensah z Karlsruhe a poslal ministrovi dopis s formulací o jeho „rasistickém smýšlení". Začal jej oslovením: "Haló, pane Herrmanne, vy jste docela báječný produkt krvesmilstva!"

Herrmann na něho podal trestní oznámení pro urážku. Soud ale konstatoval, že výrok o „negrovi" není nic jiného než „znehodnocující rasistické označení". Proto reakce i nyní napadenými pojmy není žádnou trestněprávní urážkou. Soudce odkázal na výrok spolkového ústavního soudu, podle něhož při každém útoku dotýkajícím se cti nebo při přehnaně ostré kritice musí být každému dán prostor k uplatnění „práva na protiúder".