Tématy návštěvy byla především jednání o aktuálním stavu útvaru a uctění památky příslušníků praporu padlých v zahraničních operacích.

Premiér s ministrem obrany v Táboře vzdali hold památce tří vojáků mechanizovaného praporu, kteří zahynuli před dvěma lety při misi v Afghánistánu. "Jsou to oběti, na které budeme vždycky vzpomínat s úctou. Byli to velcí profesionálové a výborní vojáci," řekl Lubomír Metnar.

Poté následovala přehlídka stavu útvaru, při níž se premiér Andrej Babiš vyjádřil k chystané modernizaci armády. "Nákup nového vybavení pro vojáky je jedním z důvodů, proč stát nesmí omezit financování armády," uvedl premiér během návštěvy a dodal, že jedním z úkolů armády je pořídit asi 1200 nových vozidel ve vyšší kvalitě.

Příběh hlavního hrdiny knihy Filipa Rožka „Gump: Pes, který naučil lidi žít“ má pokračování.
OBRAZEM: V táborském útulku se bude natáčet film

"Táborský prapor je sice jedním z nejlépe vybavených v republice, přesto například stále používá přibližně 50 let starý terénní automobil UAZ," uzavřel s dovětkem, že by si jej přesto rád prohlédl.

Ministr obrany Lubomír Metnar doplnil, že táborští vojáci dostanou nové útočné pušky BREN, balistické přilby a nové vesty. Připomněl, že kvalita vybavení táborské posádky není ještě zdaleka všude standardem a je potřeba pokračovat v modernizaci.

"Stejně jako nikdo neplánoval pandemii, tak ozbrojené konflikty se také neplánují a vzniknou. Byli bychom velmi naivní, kdybychom si mysleli, že armádu už nikdy potřebovat nebudeme," uvedl ministr. Vyzdvihl také její pomoc i v nebojových situacích a při krizových stavech.

Výstavu si návštěvníci v Galerii U Radnice prohlédnou od 25. 5. do 24. 7. v rozšířené otevírací době.
Kultura na Táborsku se pozvolna rozjíždí

Příslušníci praporu následně představili svou techniku a výzbroj. V dynamické ukázce předvedli simulaci boje v zastavěném prostoru a evakuaci zraněného. Na závěr návštěvy se konala krátká beseda s příslušníky útvaru.

Návštěva premiéra u útvaru obrazem:

Poté zamířil premiér na setkání s ředitelkou Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslavou Kotrbovou, kdy společně navštívili rekreační středisko Růžená u Milevska. Tématem jednání byly podmínky pro letní tábory v době epidemie koronaviru.

"Řešili jsme celou řadu témat společně také s provozovateli dětských táborů, hlavně jsme se zaměřili na podmínky jejich fungování a jak jsou na ně tábory připravené. Je jasné, že tato sezóna bude jiná než bývá obvykle. Z pohledu Krajské hygienické služby bude třeba dohlédnout na to, aby tábory proběhly pro děti bezpečně," uzavřela.