Celý prostor o rozloze 11 088 metrů čtverečních byl sanován za téměř 80,16 milionů korun. Podařilo se to díky evropské dotaci v rámci Opreačního programu Životní prostředí ve výši 85%, tedy 68,13 milionu korun, a státnímu podniku DIAMO, který jako příjemce podpory doplatil 15%, tedy 12,02 milionu korun.

Setkání zúčastněných stran přímo na místě se uskutečnilo v úterý 6. listopadu.

Část pozemku je na katastru Přeborova a patří obci, druhá část je na katastru Milevska a měla původně 36 majitelů. Situaci se snažila řešit starostka Přeborova Helena Pištěková společně s vedoucí milevského odboru životního prostředí Andreou Ruckou osm let. "Před osmi lety jsem se dostala do funkce neuvolněné starostky. V roce 2011 jsme začali řešit, co je tu vůbec za zeminu a čí to je. Začala jsem proto komunikovat s krajem a pak pro mě bylo hlavní oporou město Milevsko, odbor životního prostředí, konkrétně paní Andrea Rucká, která pro obec vymyslela způsob, jak to vyřešit dotací,"vysvětlila Helena Pištěková.

Nejtěžší bylo získání dotace. Realizace sanace měla začít loni v červnu, ale posunulo se to na září a letos bylo vše dokončené. "Vlastní sanace trvala osm měsíců. Pro nás to bylo osm let," konstatovala Helena Pištěková. Dodala, že kvůli původním 36 vlastníkům, nyní 30, bylo vše složité zařídit a Přeborovští ani nevěřili tomu, že se kontaminovaný odpad povede odstranit, ale povedlo se. "Obec Přeborov tím nebyla přitom vůbec finančně zatížená. Toho si strašně vážím. Nekofinancovali jsme nic, také by to z našeho rozpočtukolem 1,5 milionu korun ani nešlo, moc jim za to děkuji," dodala starostka.

To, že největší problém byla žádost na získání peněz z operačního programu, potvrdil i Pavel Koscialniak, ředitel podniku GEAM Dolní  Rožínka, odštěpného závodu státního podniku DIAMO. "S usnesením vlády jsme to dostali za úkol v roce 2013 a rozhodnutí o poskytnutí dotace jsme dostali v listopadu minulého roku. Vlastní realizace byla osm měsíců. Vzhledem k tomu, že se dělala analýza rizik a studie proveditelnosti a projekt, tak jsme věděli, do čeho jdeme. Při sanačních pracích se dělalo upřesnění kontaminace a odvoz," vysvětlil  Pavel Koscialniak.

Celkem se odtud odvezlo 18 787 tun odpadu, z toho bylo nejvíce nebezpečného odpadu 527 tun, který byl spálený. Ostatní materiál byl odvezený do zařízení na zneškodňování odpadů. Jednalo se o hloubkovou plošnou kontaminaci a dále o sarkofág s nebezpečným odpadem a po jeho odstranění i o odvezení ještě části území pod ním.Odvezený materiál byl nahrazený jiným nezávadným a terén upravený do původní podoby.


Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce je Milevsko na jihu Čech druhé za Lhenicemi, kde se podařilo takovýto projekt zrealizovat. V současné době se připravuje druhá etapa Lhenic. "Jsem rád, že po čtvrt století, což je absurdní, se to povedlo uskutečnit. Je to bolestný dluh nejen období před revolucí, kdy zatížení krajiny bylo obrovské, ale i z devadesátých let - takového období Klondajku. Tehdy se udělaly až stovky akcí a peníze někam odplynuly, ale efekt se nedostavil. Je to těžké poučení," uvedl Richard Brabec. 


Dodal, že větších akcí udělali po celé republice  včetně Milevska třicet za celkem 2,8 miliardy korun z Operačního programu Životní prostředí. V podobných, ale i menších akcích chtějí podle něj pokračovat. Přednost dostanou ty, které nejvíce škodí životnímu prostředí.