Fotografie upomíná na zemřelé děti v Kamloops Indian Residential School v Britské Kolumbii. Vyšla v New York Times. Je jediná vítězná v historii soutěže, na níž není žádný člověk. Soutěž obeslalo 65 000 snímky přes 4000 fotografů ze 130 zemí.

Kamloops byl součástí systému vynucené asimilace domorodého obyvatelstva, kterému byly děti násilně odebírány. Loni v květnu byly na školní pozemku odhaleny hroby 215 dětí.

Výstava je otevřena denně 11 - 19 hodin, o čtvrtcích 11 - 21. Všech 163 snímků je také v Bildergalerii na adrese www.nachrichten.at.

Rozloučení u hrobu

V pátek zastřelil 75letý muž na centrálním hřbitově ve Štýrském Hradci z pistole 71letou manželku a sám sebe. Nalezeni byli poblíž hrobu, který si nechali rezervovat pro sebe… Zanechali dopis na rozloučenou. Důvodem byla ženina nemoc, napsal Volksblatt.

Asi jsme měli návštěvu

Během dopravní kontroly u pumpy ve Freistadtu v sobotu krátce po půlnoci ujeli ve svém autě dva Gruzínci. Při kontrole dokladů šlápl 26letý řidič na plyn a ujel na sever. Jeho 42letý spolujezdec je hledán pro více majetkových deliktů a porušování zákazu vstupu a pobytu. Přes okamžité pronásledování ztratila hlídka vůz z dohledu a ten v 00.20 hodiny přejel hraniční přechod do Čech.

Den lidové hudby i s hosty

25. září bude v Aldersbachu opět mezinárodní den lidové hudby. Obohatí jej mj. GERDAN Ensemble z Ukrajiny pod vedením Inny Savchenkové, předsedkyně spolku ukrajinské kultury v Rakousku. V souboru jsou i utečenci z Ukrajiny, vesměs profesionální muzikanti. Po slavnostním zahájení v poledne převezme skupina jednu z hlavních cen festivalu. Další si vyhrála LaBrassBanda.

Nevydrželi čisté...
Od sousedů: Duhové přechody se nelíbí všem

Starými známými už jsou v Aldersbachu Češi - na scéně Seebühne vystoupí folklorní Libín-S z Prachatic a Mladá dudácká muzika ze Strakonic. "Českou stopu" mají už podle názvu i Hambalky. "Zpíváme s vámi jednoduché, hezké písničky česky a bairisch. K tomu rozdělujeme listy s notami, texty a překlady, ale jde to dobře i bez znalosti not," uvádí skupina z Mnichova a Miesbachu. V sestavě jsou i zpěvák Evžen Holomek a harmonikářka Petra Štachová.

Pivní festival v proudu

Oktoberfest běží v Mnichově v osvědčené formě. Na 34,5 hektaru festivalové plochy se prezentuje 487 podniků "od blešího cirkusu po pivní velkostany". Stanů je sedmnáct s celkem asi 120 000 místy u stolů. Otevírají v 10 hodin, o víkendech a svátcích v 10, zavírají ve 23.30, v pátek, v sobotu a třetí neděli o půlnoci.

Donaukurier upozorňuje, že pivo vařené pro slavnosti je obzvlášť silné, má 5,8 až 6,4 obsahu alkoholu, zatímco "normální světlé" kolem 4,8. "Tuplák za 12,60 - 13,80 eura obsahuje tedy tolik alkoholu jako osm panáků a pět tupláků je jako láhev šnapsu," píše list.

Turecké květiny k pohřbu královny

Z Turecka už odešlo začátkem týdne do Londýna kolem čtyř tun květin a další následují - ke státnímu pohřbu královny bylo objednáno přes 500 000 smutečních a pohřebních kusů, napsal Donaukurier. Dodány budou z Antalyi a Isparty, jak sdělily Turkish Airlines. Pondělní smuteční obřad ve Westminster Abbey má začít ve 12 hodin středoevropského času.

Komu ceny německé televize?

Moderátor a zpěvák Giovanni Zarrella (44) obdržel v Kölnu německou televizní cenu za nejlepší individuální moderování zábavného pořadu «Die Giovanni Zarrella Show» v ZDF. Při přebírání adresoval svým dětem vzkaz: "Každý, kdo někdy něco vyhraje, je vítěz, šampion, byl někdy vyzyvatelem, který nepřestal věřit v sebe. To přeji také vám. Mám vás rád nade vše…"

V kategorii o nejlepší zábavnou show Zarrella "prohrál" - vyhrál kolega Joko Winterscheidt (43) se svým kvízem na ProSieben s názvem "Kdo mi krade show?" K velkým vítězům vyhlášení patřili i tvůrci seriálu o skandálu zfalšovaných Hitlerových deníků «Faking Hitler» (RTL+). Představitel hlavní role Moritz Bleibtreu, který hrál padělatele umění Konrada Kujau, získal cenu pro nejlepšího herce, nejlepší herečkou byla Friederike Bechtová za roli ve filmu Rychlejší než strach (ARD). V "královské" kategorii o nejlepší televizní film vyhrála ZDF s konferencí ve Wannsee 20. ledna 1942 ke koordinaci postupu při likvidaci Židů v Evropě (Reinharda Heydricha hraje Philipp Hochmair, Adolfa Eichmanna Johannes Allmayer).

Reportérka ZDF Katrin Eigendorfová cenu získanou za reportáže z Ukrajiny věnovala všem novinářům, kteří v této zemi pracují.

Ilustrační foto
Od sousedů: Oktoberfest zrychlí schody v metru