S manželkou Doris Schmidauerovou pozvali 16 žáků a žákyň 4. třídy střední školy Sonntagberg v Amstettenu na "banket budoucnosti", na oběd do komnat Marie Terezie v prezidentském kancléřství. Povyprávěl jim o svém pracovním dnu a přeptal se jich na jejich plány. "Je to takový malý státní banket, který běží zcela podobně," řekl u slavnostního stolu. Jen menu bylo trochu jiné - podávala se pizza…

Na závěr oběda, který nebyl přístupný veřejným médiím, se hostům svěřil, že má velmi pozitivní dojem i o moderní škole - není v ní drill jako za jeho času, ale je rozvíjí kreativitu. Povzbuzoval školáky k učení jazyků s výhledem na zahraniční pobyty…

Na svém twitteru poznamenal, že se školáky mluvil o klimaaktivismu, o právech a povinnostech prezidenta a plánech mládeže do budoucna. Napínavá debata!, dodal a uzavřel: A ano, pizza chutnala všem! Podepsal se zkratkou (vdb).

Na sociální sítí sklidil i první ohlasy: Proč si vlastně všichni politici myslí, že mladým chutná jen pizza? A další dodal: Neumějí snad ještě jíst s vidličkou a nožem?

Zemřela nejstarší žena Pasova: 106 let

Luise Körnerová zemřela v noci na čtvrtek ve věku 106 let. Když jí starosta Jürgen Dupper při její stovce slíbil zaplatit oslavu jejích 110. narozenin, řekla mu: "Sto deset udělám hravě. Začněte už šetřit a hlídejte se, abyste se toho dožil…" Nejstarší Pasovačka, která žila v místním starobinci, se toho ale nedočkala.

Na štandu k jejímu 106. výročí loni v červenci ještě sama zahrála na foukací harmoniku, kterou jí Dupper daroval.

Ke sto letům si ještě zahrála na foukací harmoniku…Ke sto letům si ještě zahrála na foukací harmoniku…Zdroj: Zdroj: PNP

Obhájil titul nejlepšího vábiče jelenů

Fabian Menzel z Nüdlingenu (okr. Bad Kissingen) v Dolním Francku obhájil na největším evropském mysliveckém veletrhu v Dortmundu titul nejlepšího vábiče jelenů v Německu, napsal Donaukurier. Druhý byl Thomas Soltwedel z Meklenburska.-Předpomořanska, třetí Immo Ortlepp z Dolního Saska. Všichni tři mohou v dubnu startovat na mistrovství Evropy v Česku.

V soutěži měli napodobovat hlas Krále lesa v různých situacích: V první disciplíně hlavního jelena na říjišti, ve druhé "řev vítězného jelena po boji", ve třetí duel řevu dvou stejně silných jelenů při vrcholu říje.

Podle organizátorů jde o předvádění v době říje, v září až začátkem října, vedoucímu jelenovi údajného soka a tak ho vytáhnout z úkrytu. Myslivec ho pak může lépe ohodnotit a bude-li vyhovovat směrnicím, složit ho…