V minulých letech to bylo kvůli lockdownu, cestovním omezením a práci z domova "jen" 151 a 153. Před covidovou krizí, do poloviny roku 2019, zahynulo na silnicích 196 osob, rok předtím 197. Letos bylo nejvíc mrtvých v Dolních Rakousích - 51, v Horních Rakousích 37 a ve Štýrsku 36.

Škorpion v bytě!

Majitelka bytu v Linci zavolala profesionální hasiče kvůli nevítanému návštěvníkovi - procházel se jí po domově škorpion! Do akce šli záchranáři zvířat ze společnosti Icara a rychle ho odchytli do transportního košíku, píší OÖN.

Žena se před třemi týdny vrátila z dovolené v Chorvatsku a škorpiona si zřejmě nevědomky přivezla v zavazadle. Pak také pár dnů nebyla doma, a proto byl její host odhalen opožděně. O jaký druh jde, se zatím neví, je v útulku zvířat v Linci. 

Brzdila korona prostituci?

Donaukurier napsal, že počet v Německu úředně hlášených prostitutek poklesl i ve druhém roce korony. Koncem roku 2021 jich bylo registrováno kolem 23 700, o pět procent méně než rok předtím. Před koronou, v roce 2019, jich bylo asi 40 400. Počet podniků zůstal nezměněn - 2290. Poprvé jich tedy nepřibylo.

Rozkreslují lodičku.
Od sousedů: Suchozemec postavil Nejlepší člun roku 2022

Z nyní hlášených prostitutek bylo 18 100 (76 %) ve věku 21 až 44 roky. 4900 (21 %) bylo 45letých a starších, 700 (3 %) mělo 18-20 let. 19 procent mělo německé občanství, 36 % drželo rumunský pas, 11 % bulharský a šest procent maďarský.

Chystají kalendář vesnické mládeže

V říjnu vyjde 23. vydání kalendáře rakouské vesnické mládeže. Fotoshooting už proběhl a galerií manekýnek a manekýnů si zalistovaly i OÖN. Na snímku je Anna Dallerová z Rainbachu v Horních Rakousích.

Názvy, které v Mnichově vadí

Nejméně 46 památníků a názvů ulic v Mnichově je podle kulturního referenta Antona Biebla problematických, napsal DK. Podle Biebla vyžaduje 46 jmen na "shortlistu" akutní potřebu jednat o nich. Do jeho referátu nyní přešel institut městské historie a úsek památek. S tím dostali úkol přejmenovat ulice a zvážit "zatížené" památníky. "V mnoha případech jde o chování nositele jména v době národního socialismu," říká.

Jako opelichaná slepice...
Od sousedů: Oškubali páva, Češi jubilovali v Bavorském lese