V Rakousku bude 24.-31. března a 1.-7. května v cukrárnách "Zmrzlinový týden" s těžištěm na chuť jablečného štrúdlu. "Rakousko je světově známé vynikajícími sladkými specialitami. Chtěli jsme se proto zaměřit na jeho typický moučník a rozhodli jsme se pro jablečno-štrúdlovou kreaci i ve zmrzlině," řekli Andrew Nussbaumer, mluvčí provozovatelů zmrzlinových salonů v rakouské Hospodářské komoře, a jeho kolega Luca Alberti za italské zmrzlináře v Rakousku.

Evropskou zmrzlinou 2022 se stala „Dolce Sinfonia“, kombinace čokoládové a lískooříškové.

Vyklidili tábory žebráků

V Linci vyklidili dva tábory ilegálních žebráků s celkem sedmnácti lidmi. Sídlili v domech ke stržení v chemickém parku a pod mostem poblíž. Deset jich přebývalo v budovách, mezi nimi asi jednoroční dítě, pod mostem sedm.

Na žebráky si stěžovalo okolí. "Likvidační četa" městské zjišťovací a pořádkové služby a policie podle městského rady pro bezpečnost Michaela Ramla zjistila masivní stavební, bezpečnostně-technické a hygienické nedostatky, takže rychlý zákrok byl neodkladný. Děcko a jeho rodiče byli umístěni do zařízení pro bezdomovce.

Automobilky připlatily

Deset procent aktuálního zisku koncernu Audi bude rozděleno jako bonus zaměstnancům. Neplatí žádná horní hranice, dosavadní nejnižší odpadla. Odborní pracovníci dvousměnného provozu například dostanou 8510 eur podílu na výsledku a 2000 eur na preventivní výdaje. V roce 2021 to bylo 5700 eur.

BMW vyplatí odbornému pracovníkovi odměnu 9000 eur, každý zaměstnanec dostane na své konto pro stáří 1200 eur.

Ministr školství Balaš vyrazil na jih Čech. První ho vítali žáci v Lišově.
Ministr školství si v Lišově zazpíval i zatančil. Domů si vezl dárky

Mercedes rozdělí v dubnové výplatě 93 000 zaměstnanců až 7300 eur - výše prémie tak překročí dosavadní strop maxima 6465 eur.

Zaměstnanci VW "na tarifní mzdu" dostanou za minulý rok bonusovou prémii 3630 eur.

Mrakodrap Žehlička v dražbě

Jeden z prvních mrakodrapů v New Yorku, dokončený v roce 1902 a nazývaný Žehlička, patřil s 87 metry výšky a 21 poschodími svého času k nejvyšším budovám Manhattanu. Projektoval jej architekt Daniel Hudson Burnham. Stojí na křižovatce Broadwaye, 23rd Street a Fifth Avenue, proti Madison Square Parku. Dnes je prázdný, ale mj. svým tříbokým tvarem a šířkou jen dva metry na vrcholu zůstává dál památkově chráněným středem pozornosti. Ve středu 22. března bude dražen.

Deník Donaukurier uvedl, že ještě před několika lety mělo všechna patra pronajato nakladatelství Macmillan Publishers. Když se odstěhovalo, začali se uživatelé přít. Developer Nathan Silverstein s 25procentním podílem si například nepřál žádnou renovaci a vytýkal ostatním příliš levné pronajímání, což vedlo k výpadkům příjmů, a soud nakonec nařídil aukci. Podle dražitele Matthew Manniona je o ni obrovský zájem.