To se stane málokdy. „Většinou se chytne mládě, to jsme tady měli asi před dvěma lety. Tentokrát máme dospělého samce, který má navíc náš kroužek, takže už jsme ho jednou chytli,“ říká s radostí zoolog Prácheňského muzea v Písku Jiří Šebestian.

On a okruh nadšenců kolem něj se každoročně scházejí při Akci Acrocephalus, tedy výzkumu a kroužkování ptáků na rybníku Řažabinec. Přírodovědné oddělení Prácheňského muzea, tehdy ještě pod vedením Karla Pecla, akci pořádá od roku 1977.

Rybník Řežabinec je například jednou z pouhých dvaceti lokalit v České republice, kde se nachází sýkořice vousatá. „Přibývá jich. Loni jsme jich tady měli 79, letos bude zřejmě ještě víc,“ komentoval Jiří Šebestian.

Naopak stále méně je rákosníků proužkovaných.

Akce Acrocephalus dlouhodobě monitoruje stav populace ptáků na jedné z ornitologicky nejvýznamnějších Národních přírodních rezervací v ČR. Pokračuje ještě do 31. července. Zájemci o ptačí říši mohou ornitology u Řežabince navštívit denně od 6 do 18 hodin. Ideální je přijet brzy ráno. Pokud jsou vysoké teploty, sítě se stáhnou a nechytá se.