Martin Slaba, bývalý ředitel hlubockého muzea Ohrada, vystřídal na postu bývalého správce památky Miroslava Pavlíčka, který odešel do důchodu. Naši čtenáři mu pokládali online dotazy.

Je práce kastelána tak romantická jako ve filmech?
Kastelánování je hodně o provozních záležitostech, které moc romantické nejsou, ale odměnou mi je romantické prostředí.

Vedete také sám prohlídky po zámku?
Provádět budu. Od května budu mít o víkendech budu mít kastelánské prohlídky. Letos budou uzpůsobené Osmičkovým výročím.

Už bydlíte na zámku? Co tomu stěhování říká žena, připadá jako hraběnka?
Zatím jsem se ještě nenastěhoval, takže ty zkušenosti nemám, ale uvažuji, že se nastěhuji na začátku sezony. Žena dlouho pracuje v prostředí památkové péče, takže ví, do jakého prostředí přichází.

Oddává také kastelán? A kde jste měl svatbu vy?
Kastelán naštěstí neoddává. Obřadní síň na Hluboké má pronajaté město Hluboká nad Vltavou. Ročně je tam asi 200 svateb. Shodou okolností jsme měl svatbu na Hluboké před deseti lety. Oslavu jsem měl večer na Ohradě. Takže už tenkrát se pro mě oba zámky staly osudnými.

Celý ON-LINE rozhovor s kastelánem zámku Hluboká nad Vltavou Martinem Slabou čtěte zde.

Ohradu i Hlubokou spojuje jméno rodu Schwarzenbergů. Projevilo se to nějak u těchto zámků?
Oba dva zámky spojuje barokní architekt Pavel Ignác Bayer, který Ohradu postavil na zeleném drnu a renesanční Hlubokou přestavěl do barokní podoby. Tato etapa ovšem byla smazána v 19. století během přestavby do pseudogotické podoby. Každá stavba měla jinou funkci. Hluboká byla reprezentační sídlo a Ohrada byla primárně využívaná jako zázemí pro Schwarzenberské hony v celých Jižních Čechách.

Od kdy jste chtěl být kastelánem? A jak jste se stal kastelánem na Ohradě?
Nikdy jsem netoužil po tom být kastelánem, až na Ohradě, kam jsem vyhrál konkurz v roce 2005 a kde jsem v letech 2001 a 2002 už prováděl, jsem si našel vztah k péči o památky. Vůbec poprvé jsem na památce prováděl v roce 2000 na státním hradě Rabí, byla to pro mě úžasná zkušenost. O tom stát se kastelánem, jsem začal uvažovat až opravdu v poslední době.