Karel Sysel letos oslaví šedesáté narozeniny a při této příležitosti od základu změnil svůj život. Rozhodl se, že bude jezdit s autobusem Dopravního podniku města České Budějovice. Předtím řadu let jezdil s náklaďákem a také pracoval jako dřevorubec. Jenže práce v lese ho zmáhala, cítil, že na to, aby chodil kácet stromy i v zimě a v mrazech, už nemá.

Vzhledem k tomu, že řízení ho baví, ale jezdit například s kamionem do zahraničí nechtěl, vyhrál městský dopravce. „Svou roli jistě hrálo i to, že mi umožnili udělat si rozšíření řidičského průkazu z céčka na déčko a zaplatili ho za mne. Jinak by mě to stálo asi osmdesát tisíc korun,“ upozorňuje Karel Sysel.

Zaučení

Sympatický muž nedávno získal řidičské oprávnění skupiny D na autobusy a nyní čeká na profesní průkaz. Dostat by ho měl v nejbližších dnech a pak by se zhruba měsíc měl zaučovat na všech autobusových linkách městské hromadné dopravy (MHD) v jihočeské metropoli, než začne jezdit samostatně. „Musím také ocenit úroveň autoškoly, kterou provozuje dopravní podnik,“ říká budoucí řidič MHD.

Velmi spokojen je také s přístupem současného zaměstnavatele. „Oni mi tu šanci dali a to, co slíbili, plní. Předtím se často stávalo to, co mi udělala jistá českokrumlovská firma. Tam mi dali výpověď tři dny před skončením zkušební doby s tím, že jsem pro ně už starý. Tady se mnou počítají a já za to, že mi zaplatili rozšíření řidičáku, tu musím pracovat tři roky. S tím nemám problém. A každému, kdo hledá novou práci, to mohu doporučit,“ zdůrazňuje Karel Sysel.

O tom, že to s ježděním pro dopravní podnik myslí vážně, svědčí i fakt, že už si hledá v Českých Budějovicích bydlení. Zatím ještě žije na Českokrumlovsku. Čerstvý řidič autobusu je rovněž dárcem krve a je symbolické, že v jeho šedesáti letech na něj čeká šedesátý odběr této nejcennější tekutiny.

Jan Ziegler