Podle mluvčí města Jindřichův Hradec Elišky Čermáková se nedá se říci, že by byli tito lidé problémoví. „Nejsou konfliktní a nemusíme s nimi řešit žádné větší problémy,“ sdělila. Kdispozici bude pro bezdomovce i doprovodná sociální služba, která zajistí jídlo a nákup. „Na jaře jsme se takto starali o jednoho člověka bez domova, kterému byla nařízena karanténa. Teď zatím nemáme žádný případ. Pokud by bezdomovec byl pozitivní, pak by se o něj mělo postarat zdravotnické zařízení tedy nemocnice,“ uvedla mluvčí. Bezdomovce v Hradci cíleně netestují. „Ale pokud by se u někoho projevili příznaky, nebo byl v kontaktu s pozitivní osobou, samozřejmě postupujeme podle pravidel,“ shrnula Eliška Čermáková.

Noclehárnu zajišťuje bezdomovcům Farní charita Jindřichův Hradce. Zde mohou přespat, umýt se, vyprat si, ohřát si jídlo. Kapacita je osm míst. Ředitelka Farní charity Jindřichův Hradec Karolína Píchová uvedla, že situace s osobami bez přístřeší je z jejich strany poměrně stabilizovaná.

Lukáš Vašíček při předání jednoho z notebooků, které budou sloužit ke školní online výuce.
Ajťák z Tábora pomáhá dětem samoživitelek s online výukou. Shání pro ně počítače

„Klienti Noclehárny sv. Antonína i Poradny pro lidi v nouzi dodržují veškerá bezpečnostní a hygienická opatření – nosí roušky, dodržují rozestupy, využívají dezinfekčních prostředků, snaží se zbytečně nesdružovat,“ pozoruje. A vzpomíná na jarní vlnu pandemie. „V předchozím období jsme se mimo naši běžnou činnost věnovali péči o muže bez přístřeší, kterému byla nařízena karanténa. V současné době není žádná osoba bez přístřeší na Jindřichohradecku v nařízené karanténě. Na případnou nařízenou karanténu těchto osob jsme ve spolupráci s Městem Jindřichův Hradec připraveni,“ říká Karolína Píchová.

Obyvatelka Jindřichova Hradce, Jana, popsala chování muže, které ji nebylo příjemné. „Jeden muž pronajal k velké nelibosti hlučnému a obtížnému muži domek v ulici Pod Vrchy. Celou ulici a přilehlé okolí obtěžoval opilý. Válel se na lavičkách, okolo kterých chodily malé děti do základní školy. V červnu ho dotyčný vyhodil, ale až do září pobýval před domem. Nedalo se kolem něj projet, kálel na zdi domů, i ve středu města. Teď je mi ho z lidského hlediska líto, spí totiž venku u popelnic a žebrá,“ přiblížila.

Luboš Müller jindřichohradecký vrchní strážník na problematický pobyt muže bez domova poukazuje: „V součinnosti s odborem sociálních věcí  řešíme problematický pobyt   jednoho muže  bez domova,   jenž  přebývá na  sídlišti Hvězdárna. Tato osoba má ale soudem určeného opatrovníka, kterého jsme již vyrozuměli a informovali o situaci. Předpokládáme, že když zájemkyně  usilovala v řízení před soudem o svěření opatrovnických práv,  že po nabytí právní moci rozsudku dostojí svěřenému závazku, a že se postará, aby muž  nezůstal na ulici,“ uvedl k případu.

Krumlovský rodák a podnikatel Marek Šimon, spolumajitel Krumlovského mlýna. .
Sedm statečných hostinských. Příběh šestý: Bez života

Osobám bez  domova se snaží jindřichohradečtí strážníci vysvětlit, že s ohledem k pandemické situaci není  vhodné, aby se zdržovali v centrum města, na sídlištích, v blízkosti nákupních  zón a dalších místech, kde je předpoklad  výskytu většího počtu osob. „V jejich případě je nutné, ale do jisté míry zohlednit  jejich faktické možnosti,“ pronesl Luboš Müller.