Od úterního do středečního večera vyšetřily laboratoře v regionu 281 suspektních vzorků a 56 vzorků od samoplátců. Z celkových 337 vzorků bylo 25 pozitivních. K nemocným přibylo 8 žen a 17 mužů. „V šesti případech šlo o kontakt s potvrzeným případem v rodině, ve čtyřech s již dříve pozitivně testovanou osobou na pracovišti. Dvě osoby se infikovaly při pobytu v Praze, jedna ve sportovním oddílu v Příbrami, jedna na Vysočině a další ve Františkových Lázních. Jeden případ se týkal klientky sociálního zařízení a čtyři cizinců - tří občanů Ukrajiny a jednoho občana Běloruska, kteří byli s pozitivním výsledkem testováni po příjezdu do České republiky. V jednom případě se nám zatím zdroj nákazy nepodařilo přesně zjistit. Covid-19 byl nově prokázán také u pěti členů managementu HC Madeta Motor České Budějovice. Celkem je tedy nyní v tomto hokejovém klubu dvaadvacet nemocných,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Vzhledem ke každodennímu značnému nárůstu nových případů v posledních dvou měsících jihočeští hygienici doporučují preventivní nošení roušek především v uzavřených místech s větší koncentrací lidí kvůli ochraně osob v rizikových skupinách. Ze stávajících 203 aktivních případů COVID-19 na jihu Čech je jich aktuálně evidováno 70 na Českobudějovicku, 32 na Písecku, 32 na Strakonicku, 27 na Táborsku, 17 na Jindřichohradecku, 13 na Prachaticku a 12 na Českokrumlovsku. Z hlediska relativního výskytu, tedy v počtu pozitivních případů přepočtených na 100 tisíc obyvatel regionu, si jižní Čechy ještě stále udržují s 93,31 nemocnými na 100 tisíc obyvatel (k středeční 18. hodině) pozici regionu s nejnižším celkovým výskytem COVID-19 v ČR.

„Před dvěma měsíci jsme měli v Jihočeském kraji posledních sedm aktivních případů onemocnění a po týdny prakticky nulové výskyty. Dnes je to více než dvě stě aktivních případů a denní přírůstky se přibližují k třicítce. I když odhlédnu od desítek případů zahraničních pracovníků, kteří jsou pozitivně testováni při vstupu do České republiky, nemůžeme být se současným trendem spokojeni už jen proto, že začne školní rok a čekají nás podzimní chřipky. Vždy jsem velice oceňovala odpovědné a ohleduplné chování Jihočechů při nástupu pandemie a cítím povinnost je o totéž požádat i nyní,“ doplnila ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.      

„Pro podezření na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech dosud indikováno k vyšetření celkem 26 384 osob. V povinné karanténě se k středeční 18. hodině nacházelo 316 osob. Počet vyšetřených samoplátců v regionu se ve středu zvýšil o 56 na celkových 6 271,“ konstatovala epidemioložka jihočeské KHS MUDr. Jitka Luňáčková.

V jižních Čechách se v současné době mohou samoplátci nechat testovat v odběrových místech všech jihočeských nemocnic s výjimkou českobudějovické. V krajském městě najdou odběrové místo v laboratořích Synlab v ulici U Tří lvů. Laboratoř Next clinics znovu testuje samoplátce ve stanu u hlavního vchodu do areálu výstaviště v Husově ulici. Odběry jsou prováděny bez předchozího objednání od pondělí do čtvrtka vždy od 8 do 14 hodin. Synlab už testuje také v Českém Krumlově.

Podle verifikovaných dat KHS bylo ve středu večer na jihu Čech pozitivních od začátku epidemie 285 žen a 316 mužů. Z celkových 601 dosud potvrzených případů je 143 z Českobudějovicka, 107 z Prachaticka, 90 z Táborska, 88 ze Strakonicka, 65 z Písecka, 63 z Jindřichohradecka a 45 z Českokrumlovska. Mezi pozitivně testovanými v kraji je kumulativně 33 dětí ve věku do 14 let. 129 nemocných je v kategorii od 15 do 24 let, 110 v kategorii od 25 až 34 let, 94 v kategorii od 35 do 44 let, 95 v kategorii od 45 do 54 let a 67 v kategorii od 55 do 64 let. Celkem 73 nemocných patří do nejohroženější věkové skupiny 65+.

KHS Jihočeského kraje