Výstavu pořádalo Jihočeské muzeum a organizace Chryzantéma. Podle Františka Cvrčka z organizace tam bylo k vidění na třicet druhů v deseti barvách. Chryzantéma je podle něj kytka krátkého dne. „Potřebuje, aby den byl krátký, a noc dlouhá,“ vysvětluje. V našich podmínkách je někdy nutné květinu zastiňovat a krátit jí podvodně den. Jiný druh, který kvete v září a v srpnu, zase potřebuje vytvořit teplé prostředí, aby mohl i v zimě dorůst. Že je chryzantéma listopadka kvetoucí pouze v listopadu je totiž podle Františka Cvrčka pověra. „Kvete celý rok, když jí uděláte podmínky,“ vysvětluje a stýská si: „Problém je, že na jihu Čech jsou ty podmínky velmi špatné. Brzo přichází zima. Třeba v září už přijde mrazík a kytky nevydrží.“ Proto je někdy pěstuje ve fóliovníku.

Na výstavu František Cvrček přinesl asi dvacet svých chryzantém v čínských džbánech. Jedná se o starou paprskovitou sortu, která se v Číně pěstuje přes dva tisíce let, dostala se i do Japonska. Shání se ale obtížně. „Nechávám si posílat semena z Číny. Jednou mi přišel malajský salát a podruhé kopretina,“ směje se a říká: „Rok to člověk pěstuje a pak až se dozví to překvapení.“ Žlutá chryzantéma je v císařském znaku. „Dostat to do Evropy byl problém podobně jako pivoňky,“ vysvětluje historii pěstitel.

Květiny mnoha tvarů na tvrzi, která je prý ideální, vystavují asi už 30 let. „Některé se i jí,“ uvádí zajímavost František Cvček. Kromě nich byly k vidění i ovoce, zelenina, suché vazby.