Při této příležitosti se konal i křest dva měsíce starých koťat bílých jihoafrických lvů. Ve Dvorci jsou jedinou zoo v České republice, která je odchovává.

Ředitel zoo Viktor Ambrož už lvy odchovává 29 let. „Celý život pracuji se zvířaty,“ usmívá se Viktor Ambrož. Po roce 1989 se začal rozhlížet po místě, kde by se svému povolání i koníčku mohl se ženou více věnovat a z nedalekých Ledenic přesídlil do areálu u Dvorce, který se postupně rozrůstá. Dnes v něm najdou návštěvníci hady, opice, velbloudy, antilopy nebo medvědy. A samozřejmě lvy.
Bílé jihoafrické lvy zde mají od roku 2016. Začínali s dospělým párem, zvířatům bylo šest let. „Je to čistý poddruh lva pustinného,“ říká Viktor Ambrož. Bílých koťat už odchovali osm.  Vloni měli pět koťat. Je to jeden z nejvzácnějších savců na planetě. Vloni jsme je odchovali poprvé a hned světový rekord. Současná populace nečítá ani tři sta zvířat. V roce 2016 žilo v rezervaci v Jihoafrické republice jen třináct zvířat,“ zdůrazňuje Viktor Ambrož.

Ředitel Zoo Dvorec ale jedním dechem dodává, jak náročné je dosáhnout na takový úspěch. Letošní koťata se narodila za bouřky, samice porodila předčasně. Malí lvi museli do inkubátoru a role matky připadla na ošetřovatele. Každou hodinu krmení, horečky, průjmy, ale nakonec vše dobře dopadlo a v sobotu měla koťata slavnostní křest.

Viktor Ambrož přitom upozorňuje, že nejsou žádnou „mazlicí“ zoo. Nepůjčují zvířata k focení a podobným účelům. Jen aby si někdo udělal zajímavý obrázek a posílal ho přes mobil dál. „Je to neúcta ke zvířatům. Hraničí to s týráním zvířete,“ apeluje na veřejnost, aby respektovala zvířata jako rovnocenné obyvatele planety Viktor Ambrož.

V sobotu se návštěvníci táborské ZOO na Větrovech dozvěděli mnoho zajímavostí ze života lvů. Viděli například komentované krmení potravou, která byla uložena do speciálních obalů imitujících kůži ulovené kořisti. Přihlížely tomu desítky lidí. Nejvíce se činil samec Simba, naopak lvice Elsa se držela spíš v ústraní. Ale i na ni zbylo žrádla dost.

Návštěvníky nejvíce zajímalo, jak šelmy zvládají současné vysoké teploty. Mluvčí ZOO Filip Sušanka sdělil, že Simba a Elsa pochází z míst, kde jsou takovéto klimatické podmínky běžné. „Jsou na horka fyzicky přizpůsobeni. Jako jedna z mála zvířat v táborské zoo proto pobyt na sluníčku vyhledávají,“ vysvětlil Filip Sušanka.