Práce se ale netýkala pouze místnosti promítačů. Bylo třeba vyměnit i plátno a celkově kino upravit a vyčistit tak, aby návštěvníci odcházeli maximálně spokojení. Provozovatel Jan Jiřička doufá, že tomu tak skutečně bude. Ostatně, nová technologie je oproti té staré velikým krokem dopředu, který se dá srovnat například s přechodem černobílého filmu na barevný či z němého na zvukový. 3D snímky, na které bude provozovatel nyní hlavně sázet, slibují ohromný zážitek. Veliké zlepšení nastane i po zvukové stránce, kdy jsou dosavadní čtyři reproduktory rozšířeny na sestavu 7 plus 1.

„Digitální technologie, kterou jsme sem nainstalovali, je v republice snad jen ve třech kinech. 3D systémů je plno, ale tento se mi prozatím jeví jako nejlepší,“ řekl šéftechnik instalací dodavatelské firmy Michal Růžička. „Je ale jasné, že každý systém má své pro a proti. Tento třeba vyžaduje instalaci plátna se stříbrným povrchem. Na druhou stranu, právě díky stříbrnému plátnu je kvalita opravdu vysoká.“

Co bude se starým plátnem, provozovatel neví. Každopádně se dle jeho slov dá využít i nadále. „Zabalili jsme ho a uschovali. Určitě je možné ho využít do jiného kina, třeba do letního. Záleží na městu, jak s ním naloží,“ zmínil Jan Jiřička.

Pozitivem také je, že divák nedostane papírové brýle, které ne každému mohou vyhovovat. Místo toho si nasadí brýle plastové, jež na obličeji prý sedí lépe. Tuto výhodu však trochu zastiňuje fakt, že si za ně lidé budou muset zaplatit. A to 30 korun. Nemusí se ale bát, že by tak dělali pokaždé. Brýle si stačí zakoupit jednou a pak si je do kina nosit dle libosti. „Člověk si je koupí a jsou jeho. Nemusí tak mít špatný pocit, že je před ním mělo mnoho dalších lidí,“ uvedl Jiřička. Michal Růžička ale upozornil, aby si lidé nemysleli, že je budou moci používat i doma například na televizi. „Jsou určeny jen pro tento systém,“ vysvětlil.

Nová technologie dá promítačům zabrat. Oproti původnímu analogu se jedná o naprosto jiný systém. V uplynulých dvou dnech tak absolvovali promítači školení. Dnes si svoji práci vyzkoušejí naostro. Pracovníci dodavatelské firmy na ně ale budou pro jistotu dohlížet.

„Dva promítači ze čtyř to bohužel vzdali. V promítací kabině tedy budu pracovat i já,“ usmál se Jan Jiřička. „Skoro všude jsou promítači většinou starší lidé. Je pak pro ně složité se s novou technologií ztotožnit. Kdo ale umí s počítačem, neměl by mít problém,“ ujistil Růžička. „Když to trochu zjednoduším, tak se jedná o počítač s monitorem. Pokud má člověk základní návyky, zvládne to.“

Digitální technologie dává kinu plno nových možností, o kterých se provozovatelům doposud mohlo jen zdát. „Je možné promítání alternativního obsahu – například z počítače či satelitu. Využití je opravdu široké,“ uvedl Michal Růžička.

Co je ale nejdůležitější, provozovatelé nyní mohou pouštět film přímo v den premiéry. Minulostí je tak dvouměsíční zpoždění oproti například multiplexům.