Kruhový objezd je již ve velmi špatném stavu, kromě vyjetých kolejí z něho také při průjezdu zejména větších automobilů mohou odlétat vyviklané dlažební kostky a jak upozornil místostarosta Zdeněk Mráz, hrozí v takovém případě i zranění chodců či cyklistů. „Na opravu čekáme již čtyři roky, ale vždy se zatím našly důvody, proč byla odložena,“ zmínil.

Rekonstrukce v režii Ředitelství silnic a dálnic má začít v pondělí 31. července a potrvá do 2. září. Víc než měsíc tak budou muset řidiči využívat objízdnou trasu, která zejména pro nákladní vozidla bude znamenat velkou zajížďku.

Vimperský kašpárek pro děti.
Kam na Prachaticku nejen za kulturou?


Jak uvedla tisková mluvčí třeboňské radnice Jitka Bednářová, silnice bude v úseku okružní křižovatky zcela uzavřena. "Pro osobní automobily bude po dobu opravy sloužit provizorní panelová vozovka vedoucí po okraji parkoviště u supermarketu Penny a provoz zde bude řídit semafor," upozornila. Bez náhrady budou zrušeny autobusové zastávky pro místní veřejnou dopravu a pro linky 340300, 340340, 340350 v Táboritské ulici.

Komplikovanější bude situace pro vozidla nad 3,5 tuny. Jejich objízdná trasa bude vedena z Českých Budějovic a Jindřichova Hradce přes Veselí nad Lužnicí, z Lišova pak přes Lomnici nad Lužnicí. Řidiči jedoucí do Nových Hradů pak budou odkláněni ve směru od Českých Budějovic za Štěpánovicemi přes Libín do Domanína a dále přes Třeboň a Šalmanovice do Nových Hradů. V opačném směru pak bude provoz veden ze Šalmanovic přes Suchdol nad Lužnicí, Třeboň a Lomnici nad Lužnicí.

Přes Zátoň museli jet po dobu opravu mostu v Horní Vltavici řidiči od hraničního přechodu Strážný do Horní Vltavice a dál na Vimperk.
Objízdnou trasu musejí opravit


Nadšení z této situace sice většinou řidiči nejsou, ale například Jiří Matoušek, který přes Třeboň jezdí pravidelně, opravu vítá. „Bude to sice náročné, pro nás s velkými auty to bude zdržení, ale ten kruháč je fakt v hrozném stavu. Jestli se to tam pak zlepší, tak ať to opraví,“ podotkl.

Na dopravní komplikace nejen v Třeboni, ale i na objízdných trasách i tam, kudy by vozidla jezdit při objíždění Třeboně neměla, se chystají i policisté. Jak informovala mluvčí Hana Millerová, po celou dobu uzavírky počítají policisté se zvýšeným počtem kontrol provozu, aby byly dodržovány stanovené objízdné trasy. "Prosíme řidiče o ohleduplnost, opatrnost a toleranci a dodržování pravidel silničního provozu," upozornila.