O tom, že dokáže vybrat ty nejzajímavější kriminální případy a čtivě je zpracovat, svědčí velký zájem čtenářů. Bude to jistě platit o jeho třicáté osmé knize nazvané Kriminální případy ze starého Písku. Autor knihu představí již tradičně v prodejně Elimu v písecké Janáčkově ulici, a to ve čtvrtek od 16 hodin. Současně se uskuteční autogramiáda.

Kniha vydaná brněnským nakladatelstvím MOBA zahrnuje dvacet jedna povídek. Ladislav Beran zavádí čtenáře do starého Písku na konci třicátých let minulého století a přibližuje práci členů písecké četnické pátračky, která rozhodně o kriminální případy neměla nouzi. Někdy řeší docela malé lumpárny postaviček z okraje společnosti, jako byl kasař Kryštof Bartoš, jindy se musí vypořádat se složitými případy, jako byla vražda Viktora Chramosty, kde museli četníci rozplétat případy jeho četných avantýr nejen v Písku, ale i okolí. Šéf písecké pátračky štábní kapitán Votruba a jeho podřízení si uměli poradit.

Čtenář si v knize připomene známé písecké hospody, jako byla hospoda U Tří ostrostřelců nebo dodnes existující hospoda U Tří lip, i prvorepublikové živnostníky.

Po vydání knihy Kriminální případy ze starého Písku však Ladislav Beran rozhodně neodpočívá. Hned začátkem příštího roku vyjde další jeho knížka nazvaná Kriminálka v ofsajdu. „Tentokrát jde o zbrusu nové případy z doby nedávné, které řešili písečtí kriminalisté, poručíci Mach a Studnička, jejich velitel kapitán Karas a další kriminalisté a technici,“ přiblížil písecký autor Ladislav Beran.