Jak ve čtvrtek uvedl Christian Koch z podpůrného spolku, který zřízení a provoz unikátu zorganizoval, s jarními teplotami minulých dnů začala tát věž stavby. „Přesto je objekt postavený v prosinci ze sněhu nadále přístupný a Koch doufá, že tomu tak bude přinejmenším do poloviny března,“ dodává list.

Poznamenává, že kostelík postavili zdejší občané k připomenutí díla jejich předků, kteří si v zimě 2010/11 postavili z „místního“ dostupného materiálu vlastní kostel, když se pro tehdejší záplavy sněhu nedostali k bohoslužbám do sousední obce. 

Od otevření koncem prosince navštívilo pozoruhodnou stavbu už více než 25.000 lidí. Nadcházející sobotu na scéně postavené v jejím sousedství vystoupí kapela Fei scho, hrající „alpskou světovou muziku“, směs funku a jazzu. Sedm let zaplňuje i velké koncertní sály. Její koncert u kostelíku začne ve 20 hodin, vstupné včetné prohlídky stavby je 16 eur. 

Když ztratíte klíč…

Město Linec nabízí za dvě eura prodej přívěšků, které umožňují při nálezu ztraceného klíče rychle identifikovat majitele a vyrozumět ho. Problémem není ani případná změna jeho adresy, protože město má přístup do centrálního registru obyvatel. Služba má velkou odezvu – dosud bylo prodáno 1921 přívěšků. Ročně je do oddělení ztrát odevzdáno více než tisíc nalezených klíčů a asi třetina je pak vrácena – loni konkrétně 461 ze 1332. Po roce musejí být klíče zničeny.

 

Tisíce domácností na podpoře

Počet domácností pobírajících sociální podporu v Linci loni stoupl ze 2040 na 2103. Na město připadá 28 procent všech těchto vyplácených dávek v Horních Rakousích. 32 procent podporovaných nemají absolutně žádný  jiný příjem. 30 procentům nestačí k minimu podpora pracovního úřadu.  Loni město vyplatilo na podporách 5,96 milionu eur, zhruba o 100 000 eur méně než předloni.

 
Znovu burza kuriozit

V sobotu 3. března se na linecké Hlavní náměstí vrátí oblíbený „blešák“ kuriozit. Až do začátku listopadu se tu bude nabízet každou sobotu od sedmi do čtrnácti hodin cokoliv kromě relikvií z doby nacismu a válečných hraček.  Prodejci s vlastním skládacím stolkem zaplatí minimálně 5,80 eura a za každý další metr 2,90, pronájem městského stolku stojí včetně poplatku 13,92 eura. Každoročně využívá možnosti něco tady prodat na 5000 zájemců. Prodejní místo si lze zajistit na www.linz.at/flohmarkt - vždy čtyři týdny předem.