Mezi nimi také Českokrumlovský pampeliškový karamel od Vaška společnosti Karamelový sen, do kterého vkládá svou lásku celá rodina.

V Jihočeském kraji se letos o značku Regionální potravina ucházelo 69 produktů od 21 výrobců. Váš výrobek je mezi osmi nejlepšími. Jaké z toho máte pocity?

Irena: Popravdě jsem si u každé soutěže byla vždy jistá, že vyhrajeme, protože jsme jediní, kdo dělá karamel v této podobě v Čechách. Nyní jsou ale tak náročné podmínky produktů, které se týkají například označení potravin, visaček a různých kontrol. Teď už si uvědomuji, že to není žádná sranda a je to pro nás jedině dobře. Na druhé straně je to pro nás velká výzva, abychom neustrnuli, kvalita se zachovala a my se dále rozvíjeli.
Vašek: Pampeliškový karamel je třetí produkt, který získal ocenění Regionální potravina. První, čistý originální karamel, získal ocenění, když jsme před čtyřmi roky začínali. Druhým produktem bylo sušené ovoce v karamelu a nyní tedy pampeliška. Toto ocenění není jen o tom, že je na produktu nálepka Regionální potravina, protože je ještě hodně lidí, kteří to neznají. Naší cílovou skupinou jsou lidé a obchody, které tyto produkty vyhledávají. Výrobky tak pokročí dál a nám se otevírají další možnosti, jako například různé veletrhy a expozice. Za to jsem moc rád.
Irena: Díky Regionální potravině si nás našli například Maďaři a Slováci.

Co vás vedlo k tomu vytvořit karamel s příchutí pampelišky, který letos získal ocenění?

Irena: Hodně a ráda si hraji s bylinkami, protože jsou v karamelu úžasné. Pampeliška si ale jako jediná zachová svou přirozenou pylovou chuť, která chutná jako med.
Vašek: Navíc to lidé znají, protože si sami pampeliškový med dělají. Proto jsme vytvořili karamel. Na sběr pampelišek jsme měli tři týdny v roce, protože déle nekvetou. Samozřejmě nám také nepřálo vždy počasí, sbírali jsme i když nás přepadl déšť. Výsledek ale stojí za to.

Jste rodinný podnik,do provozu se zapojuje také patnáctiletá dcera Eva. Co jsi konkrétně už vytvořila? Chtěla bys pokračovat v této rodinné tradici?

Eva: Mým nápadem byl karamel KaraKao. Začala jsem si doma přidávat kakao do medu, ale pořádně to neteklo, bylo to moc husté, jako pasta. Pak jsem kakao dávala do karamelu a rodičům se to zalíbilo. Nevím, jestli bych chtěla v tradici pokračovat, pořád se rozhoduji.
Irena: Dcera také kreslí obrázky na visačky, takže spolupracuje s grafikem. Mohla by nám dělat také firemního normovače, je hodně pečlivá a precizní.
Vašek: Když jsme začínali, jezdila s náma na různé workshopy, byla nám a je stále oporou.

Jak probíhá výroba takového karamelu?

Vašek: Základ je bílý řepný cukr, který je z našeho pásma. Ten se zahřívá na vysokou teplotu, jako cukrkandl. Pak se přidá voda nebo různé bylinkové výluhy, které dodají na tekutosti a tomu, aby se karamel užíval jako sladidlo. Nepoužíváme žádnou chemii a konzervanty. Trvanlivost jednoho karamelu jsou dva roky, i více.

Aktuálně máte v nabídce dvanáct druhů karamelu. Jaký je pro vás a pro zákazníky ten nejoblíbenější?

Irena: Každý karamel, který zrovna udělám, je pro mě ten nejlepší. Doma máme v kuchyni vyskládané všechny a každý z nich používáme na něco jiného.
Vašek: Je to různé, lidé ale mají nejradši Chilli karamel. Každý také přidává karamel do něčeho jiného, fantazii se opravdu meze nekladou, viděli jsme už přidávat Chilli karamel do kávy. Možností je opravdu mnoho.

Jak vlastně Českokrumlovský karamel od Vaška vznikl?

Irena: Naučila jsem se dělat karamel na józe, když jsme se učili dělat různé kuchyně, protože je šetrnější pro tělo. Poté jsem objevila Receptář pátera F. Ferdy, kde píše o karamelu jako o velkém přínosu pro tělo. Nejdříve jsme karamel dávali kamarádům jako dárky. To nám stačilo, ale ne na dlouho.
Vašek: V té době jsem přišel o práci, a tak jsme se rozhodli, že do toho půjdeme naplno. Název produktu, jako spojení Český Krumlov a Vašek, vymyslela manželka.
Irena: Nejvíce se mi líbí ta soběstačnost. Většinu produktů lidé nakupují z ciziny, ale já sama ráda podporuji malé farmáře, kteří to dělají od srdce, jako my.

Co pro vás rodinný podnik znamená?

Vašek: Všechno a zároveň nic. Je to naše živobytí, náš business, naše svoboda. Můžeme si rozhodovat o svém čase, s kým chceme pracovat, co vytvoříme. Dnes už také zaměstnáváme brigádnice, takže na všechno nejsme úplně sami. Jsem za tu volnost moc rád. Nedokážu si představit, že bych se vrátil do jiné práce.
Irena: Máme dva dospělé kluky a nejmladší dceru Evu, ale tohle je naše úplně nejmladší dítě, které právě leze z plenek. Roste s obrovskou láskou.

Co plánujete do budoucna? Na co se můžeme těšit?

Irena: V plánu jsou nové příchutě, které si stále doma zkouším, nyní například šípkový karamel s oříšky. Vývoj jednoho karamelu trvá půl roku až rok. Velká novinka vznikne na podzim, a to něco tématického pro naše krumlovské medvědy.

Radka Kmochová