Návštěvníci je budou moci sledovat při pečení, v nabídce pochoutek budou ale i jiné produkty z babiččina receptáře. V programu je dále přehlídka krojů, muzika, pivo atd.

Zlatým kulinářským hřebem budou tzv. „raimundské koblihy" známé z Kollerschlagu u české hranice. Loni jich Erna Reischlová alias Raimundová se švagrovou Margit a s pomocnicemi upekly 3300, letos už jich je zase přes 1500. Recept prý není tajný a jejich kynuté těsto není zdaleka tak choulostivé, jak se traduje.

U Reischlů jej zadělávají z mouky typu 480 nebo 700, přidávají trochu cukru, oleje, vajec, spíše víc rumu, rozinek, a toto „předtěsto" důkladně hnětou – hnětačem, ale v posledku rukama, protože jen tak poznají, jestli těsto „unese" ještě trochu mouky, nebo už je dostatečně pevné. Pak je nechají kynout, přičemž musí třikrát „nastoupat" a být znovu prohněteno, než z něj začnou tvořit koblihy. Pečou je při 150 stupních na rostlinném oleji ve fritéze, na kterou nedají dopustit. Dříve používaly pánev, ale to zakuřovaly celou kuchyni, takže poslední krok přesouvaly do garáže. Loni pekly tisíc koblih pro výroční jarmark a stály u toho od sedmi do šestnácti hodin.

Jejich produkt je proslulý, pečou pro oslavy spolku zlatých čepců, seniory, farní slavnosti, advent, k narozeninám, jednou prý taky k volbám, ale babička Erna se netají tím, že při výrobě potřebují také trochu štěstí. Stoprocentní recept nemá, všechno prý dělá podle pocitu.

Za humny pilně třídí

Rakušané loni vytřídili na hlavu průměrně 115,4 kilogramu obalů a starého papíru, napsal deník Volksblatt. Je to o málo méně (předloni 116,5 kg), ale země je nadále v evropské špici – za Německem a Belgií. Z domácností, firem a průmyslu šlo loni 1,06 milionu tun obalů, z toho 761 000 tun prostřednictvím firmy ARA. Ta z tohoto množství recyklovala asi 732 000 tun, tedy 96,1 procenta. „V průměru EU je to jen 79,3 procenta," uvádí list.
Tím bylo v Rakousku uspořeno 600 000 tun emisí oxidu uhličitého.

Nejpilnější třídiči jsou nadále ve Vorarlbersku, kde k recyklaci předali občané průměrně 149,5 kilogramu odpadu. Následují Burgenlandsko 140,3, Štýrsko 133,9 a Tyrolsko 133,4 kilogramu. Na posledním místě žebříčku je Vídeň.