I Monika Vrhelová bude dnes mezi těmi, kteří se dnes v českobudějovické katedrále sv. Mikuláše zúčastní zádušní mše za zesnulého kardinála. Uskuteční se od 17 hodin, o čtvrt hodiny dříve se na počest Miloslava Vlka rozezní i největší ze zvonů na Černé věži zvaný Bumerin.

„Byl to pro mě strejda, který mě houpal na kolenou. Vždycky jsem ho ráda viděla. Stále byl usměvavý a ochoten se s námi dětmi bavit v legraci, ale i vážně,“ zavzpomínala na Jihočecha, jenž byl také budějovickým biskupem.

PŘIPOMEŇME SI: Dosud nikde nezveřejněné snímky kardinála Miloslava Vlka z biskupského svěcení

Člověk, kamarád, ale hlavně vzor. Takový byl podle manželů Šeborových z Českých Budějovic Miloslav Vlk, kardinál, emeritní arcibiskup pražský a primas český. Ten v sobotu zemřel po těžké nemoci ve věku 84 let.


Také oni dnes přijdou do budějovické katedrály sv. Mikuláše vzdát hold rodákovi z jihočeské Líšnice, který byl v letech 1990 až 1991 biskupem budějovickým. Zádušní mši za zesnulého Miloslava Vlka povede nynější českobudějovický biskup Vlastimil Kročil. Rekviem doprovodí Katedrální sbor. Na znamení smutku se v 16.45 na Černé věži rozezní 3,5tunový zvon Bumerin.


„Znali jsme se s ním asi 50 let. Nepamatuji si, že bychom jej někdy viděli jiného než radostnéhoa pozorného ke každému. Nebyl zlomený ani ve chvíli, kdy mu komunisté vzali státní souhlas, takže nemohl sloužit bohoslužby,“ naráželi manželé Šeborovi na dobu, kdy byl Miloslav Vlk režimu nepohodlný, a tak se z něj na deset let stal umývač oken.

„Vzpomínám si, jak za mnou tenkrát po tom udělení zákazu přišel do práce a říkal mi to. Já jsem byla v šoku a řekla jsem, že se budu modlit, ale že teď nevím, za co v tomto případě. On mi bez váhání odpověděl: Chválit Boha za všechno. Takový byl. Příkladně odevzdaný Bohu, a přitom velmi aktivní v hájení spravedlnosti a šíření lásky mezi lidmi,“ uzavřela Marie Šeborová povídání o Miloslavu Vlkovi.

Jako malou ji kardinál houpával na kolenou

Monika VrhelováZdroj: Deník / Anna ZemanováS kardinálem Miloslavem Vlkem se Monika Vrhelová (na snímku) potkávala v podstatě celý život. Jako rodinný přítel k nim totiž jezdíval na návštěvy. „Byl to pro mě strejda, který mě jako malou holku houpal na kolenou," vyprávěla Monika Vrhelová a připojila ještě jeden zážitek. „V roce 1989 jsem byla studentkou 1. ročníku vysoké školy. V listopadu, když byla Sametová revoluce, ale ještě se nic nevědělo, jsem přišla do školy, ale neučilo se, byla studentská stávka. To pro mě bylo překvapení. Vrátila jsem se domů celá nadšená, že je revoluce, že komunisté končí. To byl u nás zrovna Míla Vlk. Nadšeně jsem vyprávěla, co se děje, že studenti stávkují a že to dokážou a dotáhnou to do konce. On mi vážně odpověděl: Uvědom si ale, kolik lidí za to muselo zaplatit. To mě zarazilo a pak už jsem na celou situaci nahlížela jiným úhlem pohledu. Nikdy jsem na tuto větu nezapomněla," vzpomínala Monika Vrhelová.


Šéf charity jako kluk Miloslavu Vlkovi ministroval

Třikrát protnul kardinál Miloslav Vlk život Josefa Hese, ředitele Městské charity České Budějovice (na snímku níže vlevo). „Poprvé jsem kardinála Miloslava Vlka potkal v deseti letech, když jsem mu ministroval. Pak jsem se s ním nečekaně setkal na konci 70. let v Praze v kurzu ilegální teologie. Ani jeden jsme toho druhého nečekali, tak to byl trochu šok,“ vzpomínal s úsměvem na tváři Josef Hes a pokračoval: „To si mě vzal stranou a poprosil mě, abych nikde neříkal, jak se jmenuje. Tenkrát tam byl pod krycím jménem, protože tenkrát nebylo dobré, aby všichni věděli, kdo je,“ vysvětloval ředitel charity s tím, že potřetí se s kardinálem setkal, když s ním na jeho žádost nastoupil na biskupství.

Josef Hes a Michaela Čermáková při oslavách dvacetin Charity. Zdroj: Deník/Radek Gális„Miloslav Vlk byl velmi lidský. Angažoval se v Hnutí fokoláre, které po 2. světové válce založila v Itálii Chiara Lubichová. Hlavní myšlenka hnutí je jednota, aby všichni jedno byli. To je přímo citát v Bibli a Miloslav Vlk o to hodně stál. Šlo mu o sblížení. Zároveň chtěl, aby se církev otevírala světu. Prosazoval myšlenku církve jako domu ze skla. Chtěl, aby okna církve byla čistá, aby bylo do církve vidět, aby lidé viděli, jak se zde žije a hospodaří,“ vyprávěl šéf budějovické charity a doplnil, že rozloučit se s kardinálem pojede v sobotu do Prahy. Pohřeb se koná v katedrále sv. Víta.