Hned první den zkušebního provozu objevili řidiči problematická místa úseku. Na dvou místech je totiž průjezd poblíž autobusových zastávek a křižovatek omezen na rychlost 50 kilometrů v hodině. Ivana Schwarzová, ze Správy a údržby silnic Jihočeského kraje, která byla zadavatelem rekonstrukce, uvedla, že omezení rychlosti bylo od začátku plánované. Má prý přispět k větší bezpečnosti u autobusových zastávek. "Dopravní značení je tam správně. Splňuje to normy a snížení rychlosti je správné kvůli bezpečnosti. Bylo to naplánováno v původním projektu. Jsme si vědomi toho, že tam řidiči budou chtít jezdit rychleji, ale věřím, že to tam takto zůstane." 

Zcela jiný názor zastává dopravní policie. "V původním projektu toto dopravní značení není zaneseno. Přímo k rekonstrukci silnice II/145 jsme měli od začátku už v květnu 2016 více výhrad. Upozorňovali jsme mimo jiné na nevyřešené trasy pro pěší u zastávek," řekl k rychlostnímu omezení policejní mluvčí Jiří Matzner. "Nyní,10. listopadu, bylo při kontrolním šetření Dopravního inspektorátu zjištěno, že zastávky autobusů jsou realizovány v rozporu s požadavky vyhlášky č. 398/209 a ČSD 736425-1," dodal policejní mluvčí. "Toto dopravní značení k větší bezpečnosti nepřispěje. Snažíme se na to upozorňovat, ale nemáme rozhodovací právo veta," dodal Matzner. 

Pětiměsíční harcování se po úzkých okreskách objízdných tras končí. Od 15. listopadu mohou řidiči opět využívat silnici spojující okresy České Budějovice a Prachatice mezi Němčicemi a Češnovicemi.
Řidičům odpadnou nervy s objížďkou, oprava na hlavní skončila


Za zhotovitelskou firmu Eurovia se k problému vyjádřila tisková mluvčí Iveta Štočková: "Dopraní značení jsme dělali podle schváleného projektu, který jsme dostali od investora a schvaluje ho policie. Rychlost je snížená u zastávek kvůli větší bezpečnosti."

Rychlostní omezení na silnici z Češnovic do Němčic. Foto u odbočky na Tupesy ve směru na České Budějovice.Zdroj: Deník/ Pavel Zeman