Kulturní centra Kapu v Kapucínské ulici a Městské dílny proto nabídly místo pro prezentaci filmů o „okrajových fenomenech“ ve fotbalu. Na obou scénách uvádějí osm zajímavých produkcí.

Ve středu 6. června projekt začal severokorejským snímkem Hana, dul, set o čtyřech děvčatech, která se dostala do reprezentace, užívala si privilegií, ale když se tým nekvalifikoval na OH v Aténách, jejich sen skončil a každá si musela začít budovat nový život. Následoval iránský Football Undercover, vyprávějící o ženské fotbalové reprezentaci, která dosud směla hrát jen v halách, chráněná před zraky mužů. Pak bariéru prolomil první oficiální zápas s ženami Berlína-Kreuzbergu…

Ve čtvrtek budou promítnuty dva německé filmy o přestavbě stadionu kultovního klubu St. Pauli a o vazbách 120 let starého klubu VfB Oldenburg s jeho fanoušky. V pátek přijdou na řadu The Rail-Road Allstars z Guatemaly o prostitutkách, které v protestu proti stálému ponižování vytvořily fotbalový tým. Když jim kvůli jejich sociálnímu statutu bylo odepřeno nastoupit v národní soutěži, začaly cestovat po zemi a účastnit se místních turnajů. Ladies' Turn vypráví v senegalsko-německé produkci o druhém ženském turnaji v zemi v roce 2011. V neděli ožijí osudy dvou tradičních klubů Blau Weiss Linec a First Vienna 1894 v těžkých pokusech o návrat k elitě… (www.kapu.or.at)

Další dálnice u sousedů?

Dolní Rakousy ohlásily záměr vybudovat Waldviertelskou dálnici jako evropskou spojku, píší OÖN. Měla by vést z Hollabrunnu přes Horn a Gmünd směrem na Freistadt, kde by se mohla připojit k S10. Zemský sněm chce na zasedání přístí týden přijmout iniciativní návrh, aby mohl jednat se spolkovými orgány o možném financování.

Projekt vyvolal živou reakci hornorakouských politiků, pokračuje linecký list. Poslanec Spolkové rady Michael Lindner (SOÖ) varuje před dopravním infarktem na severovýchodě okresu Freistadt – plán prý ukazuje, že Horní Rakousy potřebují naléhavě zrychlit výstavbu B38. Dopravněpolitický mluvčí FP v hornorakouském sněmu Peter Handlos mluví o tom, že projekt je vágní a realizovatelný snad za 25 až 30 let, ale že každé takové opatření k vylepšení nadregionální infrastruktury posiluje konkurenceschopnost Mühlviertlu.

Chudoba hrozí 220 000 Hornorakušanů?

Linecký Volksblatt uvedl, že podle Statistik Austria je chudobou ohroženo kolem 220 000 občanů Horních Rakous. Červený kříž si vzal za úkol tyto lidi, kteří musejí starostlivě promýšlet každý nákup, podporovat zřizováním sociálních trhů s nabídkou zboží za silně redukované ceny. První založil před osmi roky, dnes jich v této spolkové zemi je už 21. Loni v nich dobrovolní pracovníci vyřídili 84 247 nákupů. K nákupu jsou oprávněni lidé s měsíčním příjmem maximálně 950 eur (osaměle žijící). Více na www.roteskreuz.at/ooe/pflege-betreuung.