Stavba silně připomíná zdejší chatu z roku 1904, která vydržela 112 let, ta úplně první ale vyrostla na stejném místě už v roce 1880. Karl Friedrich Fürst von Hohenzollern jako zástupce podnikatelské firmy tohoto šlechtického rodu připomněl, že do novostavby investovali 3,8 milionu eur. Do oblasti Velkého Javoru celkově to mělo být za 20 let více než 30 milionů. Starosta Bavorské Železné Rudy Charly Bauer pak při oslavě vyslovil „zbožné přání“ - aby se jednou dočkali lanovky k jezeru ze své obce…

Originální muzikanti.Zdroj: Deník/repro PNP

Slavnostní den zpestřilo mimo jiné trio „ptačích horn“, zvláštních nástrojů připomínajících alpské rohy.

Roste jim majetek

Privátní finanční jmění Rakušanů loni vzrostlo o 4,4 procenta na 830 miliard dolarů (705 miliard eur). Celosvětově ale stouplo o 7,1 procenta, zaznamenal Volksblatt ze zprávy poradenské společnosti Boston Consulting Group. Že majetek našich sousedů roste relativně pomaleji, je prý dáno jejich konzervativním založením – 38 % jmění mají na úsporách, jen 29 % v akciích a fondech. Ve světě je to 27 a 35 %. Celkově majetek stoupl poprvé přes 200 bilionů dolarů. Vedou USA s 80,5 bilionu před Čínou 20,7 bilionu, třetí je Japonsko. Rakousko je na 26. místě.

Becker africkým atašé?

Na majetek trojnásobného vítěze Wimbledonu Borise Beckera byl před rokem v Londýně prohlášen konkurz pro platební neschopnost. Letos v dubnu byl tenista Středoafrickou republikou jmenován zvláštním atašé pro sport a kulturní záležitosti v Evropské unii, takže pro řízení v Británii se snaží uplatnit diplomatickou imunitu, napsaly OÖN..

Chystají Woodstock dechovek

Vystoupí na Woodstocku dechovek.Zdroj: Deník/repro

V Arco-Areně v Ortu v Innkreisu bude od 28. června do 1. července opět gigantický festival - Woodstock dechové hudby „ve všech jejích podobách, od tradiční po divokou,“ napsaly OÖN. Připravuje se 110 vystoupení, jen z Horních Rakous přijede 19 kapel. Šéf podniku trumpetista Simon Ertl pro přehlídku „ukoval“ speciální band, The Baseballs, pro který nechal aranžovat osmnáct baseballových songů (30. června od 22.30). Specialitou Woodstocku je tradičně společné vystoupení všech účastníků, letos 30. června od 13 hodin. Chtějí hrát „Dny jako tento“ od Toten Hosen. Program je na www.woodstockderblasmusik.at. LaBrassBanda na snímku by měla hrát v pátek 29. června od 22.15.

Pochody za humny

V Kollerschlagu a ve Schwertbergu bude o víkendu 16. a 17. června okresní soutěž v pochodování dechovek. Zúčastní se kolem 2300 muzikantů, píší OÖN. Místní kapela v Kollerschlagu slaví letos 160. narozeniny a k jejímu 60. ročníku hudebních slavností přijede všech 33 dechovek okresu Rohrbach. První soutěžní den otevře v 16 hodin hudba MV Schwarzenberg, společná hra účastníků začne v 19.30. V neděli začne soutěž v 10 hodin, společné finále ve 12.30.

Ve Schwertbergu na hřišti ASKÖ bude přehlídka a show-program 20 kapel okresu Perg od 14.45 do 18 hodin. V neděli akce pokračuje.