Získala právo reprezentovat jižní Německo při volbě Miss Germany v únoru v Rustu. Druhá byla Miss Norimberk letuška Julia Prokopy (21) z Dormitzu, třetí úřednice Claudia Fiedlerová (21) z dolnobavorského Harburgu (na snímku vpravo).


Sešup na rohatkách

Docela krkolomný sport!Zdroj: Deník/repro PNP


V Gaissachu u Bad Tölzu se v neděli konají po roční přestávce zaviněné nepřízní počasí opět závody na starých saních se špicemi netočenými, ale trčícími vzhůru jako rohy. V minulosti se na nich sváželo do údolí dřevo a seno. Masopustní špás se poprvé jel v roce 1928, kdy se z prudkého kopce pustili místní chasníci. Od té doby se k závodům schází vždy kolem 100 saní, s jednosedačkovými také ženy; soutěže dvoučlenných posádek jsou ale vždy vyhrazeny jen mužům. Jejich duely přitahují tisíce diváků. Klíčovým bodem trati dlouhé 1,5 kilometru je krkolomný skok na přírodním můstku. Rekordem je „let" 25 metrů dlouhý. Mechanické pomůcky k řízení nebo brzdění saní jsou zakázány.

Františkáni odcházejí

Poslední františkáni odcházejí.Zdroj: Deník/repro PNP
Přestáli více válek, plenění a sekularizaci, ale teď po 400 letech přece jen poslední františkáni opouštějí svůj klášter v dolnofranckém Dettelbachu. K rozlučkové bohoslužbě v neděli dopoledne očekávalo posledních šest řádových bratrů biskupa Friedhelma Hofmanna z Würzburgu. Jeho diecéze převezme historickou klášterní budovu, kterou chce využívat mimo jiné ke kulturním akcím.
Město bylo poutním místem už v 16. století. Od roku 1616 spravovali poutní kostel františkáni a prožili tu mj. plenění Švédů za třicetileté války. Po sekularizaci nesměl klášter od začátku 19. století přijímat žádné nové bratry. Stál před zánikem, ale král Ludvík I. řád podržel. V uplynulých letech už byl ovšem průměrný věk mnichů příliš vysoký a klášter musel být zavřen. Bratři přešli na jiná sídla františkánů v Bavorsku.


Ve sněhovém labyrintu

Stvořili bludiště ve sněhu.Zdroj: Deník/repro PNP
Od soboty mohou výletníci „bloudit" v neobvyklém labyrintu ve Smrčinách. Pracovníci zdejšího národního parku v minulých dnech přeházeli bohatou sněhovou nadílku a nedaleko skanzenu v Grassemannu u Warmensteinachu vytvořili labyrint s nejkratší cestou dlouhou 800 metrů. „Klikaté cestičky mají napomoci k rozmýšlení nad životem a sobě samém v osamění a tichu," píše PNP. „Procházka umožňuje meditaci a duchovní obnovu," cituje z propagace labyrintu s tím, že výlet k němu může být v každém případě také velkým zážitkem a obrovskou zábavou pro veké i malé.