O jejich odměňování se začalo více diskutovat po letošních prezidentských volbách, kdy členové komisí za práci ve druhém kole voleb dostali odměnu pouhých 200 korun.

Některé obce pak tuto „almužnu“ lidem kompenzovaly dodatečným příspěvkem z vlastního rozpočtu. Mezi nimi byl i Týn nad Vltavou. Tajemník zdejšího městského úřadu Luděk Chlanda zmínil, že nárůst odměn pro členy volebních komisí, který zatím čeká na schválení, není nijak razantní.

Řadoví členové by si měli za dva dny práce v komisi polepšit o 500 korun, když dostanou 1800 Kč, zapisovatelé by místo dvou tisíc měli brát 2100 korun a předsedové komisí mají namísto 2100 dostat 2200 korun.

Luděk Chlanda připustil, že zvýšení odměn může být motivující hlavně pro studenty nebo penzisty. V Týně nicméně problém s obsazením míst ve volebních komisích nemívají.

„Navíc myslím, že při komunálních volbách více než při jiných využijí kandidující strany a hnutí možnost delegovat do komisí své kandidáty,“ zmínil Luděk Chlanda a jako perličku doplnil, že v některých zemích je účastv komisích čistě dobrovolná a není honorovaná – lidé tuto práci berou jako občanskou povinnost.

Vidina vyšší odměny může podle vedoucího správního odboru českobudějovického magistrátu Jana Kostíka motivovat více občanů k práci v komisích. Zájemci z krajského města se na správním odboru mohou hlásit již nyní.

První zasedání okrskových volebních komisí se uskuteční 13. září 2018 v českobudějovické sportovní hale.

Někteří Jihočeši budou volit vícekrátKomunální volby se uskuteční 5. a 6. října 2018, na některých místech společně s volbami do Senátu Parlamentu ČR. Konkrétně jde o senátní obvod č. 14 České Budějovice, který je tvořen východní částí okresu České Budějovice a západní částí okresu Jindřichův Hradec.