Nakupování zásob potravin na dlouhé tři měsíce, balení osobních věcí jen do jednoho batohu a samozřejmě i příprava na výzkum. Tím vším nyní žijí vědci a studenti Jihočeské univerzity, kteří již brzy odjedou na další expedici do Arktidy. Včera navíc od primátora Českých Budějovic Juraje Thomy dostali vlajku města.

Ta ozdobí jejich dočasný domov na souostroví Svalbard v Severním ledovém oceánu. „V minulých letech jsme s sebou vozili vlajku Jihočeského kraje, kterou jsme vyvěšovali buď uvnitř naší pronajaté chaty nebo venku na ocelové věži. Teď k ní tedy připojíme i tu městskou," uvedl vedoucí Centra polární ekologie JČU Josef Elster.

Letos se vědci chystají již na svou sedmou polární expedici. Do Arktidy odjedou na přelomu června a července. Badatelský tým tvoří zhruba 50 lidí. Jedním z účastníků je Jan Kavan, který má na starosti i zásobování. „Právě teď je nejhektičtější období. Včera jsme byli nakupovat poslední potraviny, museli jsme zajistit také dopravu materiálu polskou lodí a letenky," vysvětlil.

Vědci si pořizují zásoby na celou tříměsíční expedici, to znamená téměř tunu jídla. Kupují především trvanlivé potraviny jako konzervy, těstoviny, kompoty nebo sušenky. „Snažíme se vybírat co nejrozmanitější věci, aby nám to brzy nelezlo krkem. Můžeme si také jídlo zpestřit rybami, které nachytají kolegové. Sice je nejdřív pitvají pro vědecké účely, ale maso se pak dá sníst," doplnil Jan Kavan.

Každý účastník expedice si musí sbalit osobní věci jen do jednoho batohu. Základem podle Kavana je několik vrstev teplého oblečení a nepromokavá bunda. Na Svalbardu však nepanuje taková zima, jak si mnohdy lidé představují. „Přirovnal bych to k našemu listopadu. Touhle dobou je tam sychravo, nepříjemné je především vlhko a vítr," popsal Jan Kavan.

Jihočeští vědci budou v Arktidě pokračovat ve svých dosavadních projektech. Mimo jiné tu zkoumají, jak globální oteplování a úbytek ledovců ovlivňuje vegetaci. Letos byla navíc univerzita přijata do prestižní komise a díky tomu se mohou studenti více zapojovat do mezinárodních vědeckých programů.

Brzy se také Jihočeši na Svalbardu dočkají lepšího zázemí. Příští rok by měla začít výstavba jejich vlastní výzkumné stanice na západním pobřeží v městečku Ny Alesund. „Zatím žijeme v polních podmínkách, půjčujeme si ruskou loveckou chatu. Výzkumná stanice nám přinese mnoho výhod, budeme mít lepší podmínky pro práci i bydlení," komentoval Josef Elster.