Po letech chátrání se na břehu Lužnice rozběhly práce na záchranu historického objektu v neorenesančním stylu. Táborskou kasu vyjdou na devět milionů korun.

Jako první přišlo na řadu bourání různých příček, které velkou halu zbytečně rozdělovaly do menších kójí. Tábor totiž hodlá elektrárnu využít ke kulturním účelům, a tak prostor nechal otevřít. Vznikla velká a vysoká hala. Na stavbu dohlíží Lukáš Kolář z firmy ACG Reál Tábor, jejímž úkolem je stavbu nejen stabilizovat, ale také přiblížit původní podobě.

„Až dokončíme bourání a začneme s opravou střechy, odstraníme vikýř. Ten totiž není původní a ve střeše vznikl až mnohem později,“ říká mistr stavby . Také příčky stavěli různí uživatelé budovy dle své momentální potřeby. Původně ji vynálezce postavil jako elektrárnu k napájení vlaku do Bechyně. Později dostala komín a sítě na páru a začala fungovat jako kotelna Bytesu. Po letech ale zůstala prázdná a zapomenutá.

Teď dělníkům občas vydá nějaké své ukryté tajemství.

„Objevili jsme takový větší prostor, kde se původně zřejmě nacházely rozvody elektrárny. Uloženy jsou v hloubce asi 2,5 metru, ale až investor musí rozhodnout, zda se zachová,“ říká Lukáš Kolář a zavedl nás do bývalého skladu uhlí. „Tady jsou vidět opálené trámy, soudím, že tu hořelo,“ ukazuje ke střeše.

Ačkoli má Tábor od roku 2009 velkolepý plán k využití historické památky, zůstane u skromnější verze. Ta dovolí, aby podobně jako Křižíkova trafostanice v Dobrovského ulici mohla být využívána k občasným kulturním aktivitám. Bude mít bezpečné zdi, opravená okna, krovy i střechu, firma ji zbaví vlhkosti a náletů dřevin. Hotové dílo investorovi předá v srpnu, tedy po více než osmi měsících od převzetí zakázky. „Protože jde o památkově chráněný objekt, musíme například nechat vyrobit střešní tašky takové, jaké se použily původně. Ty nám ale nikdo nevypálí ze dne na den,“ zdůvodňuje dlouhý čas opravy vedoucí odboru investic Karel Hotový.

Zachráněné stavení umožní, že příští generace mohou dokončit vizi, již měl Tábor v roce 2009. Z elektrárny by se pak mohlo stát Křižíkovo muzeum a multifunkční zařízení pro trávení volného času rodin se zvídavými dětmi.