VŮBEC POPRVÉ
„V Českých Budějovicích jsem se dosud představovala spíš v jazzovější poloze, tedy buď za doprovodu jazzového kvartetu, nebo místních big-bandů,“ uznává zpěvačka a držitelka Ceny Thálie za rok 2010 a vysvětluje k svému prvnímu samostatnému projektu: „A speciálně pro toto moje poprvé do Budějovic přivezu nejen svou domovskou kapelu Pájky Pájk s Martinem Kumžákem v čele, ale i fenomenální smyčcový kvartet Epoque Quartet.“

Koncert DASHA se skupinou Pájky Pájk a Epoque Quartet, který zajišťuje umělecká a produkční agentura Aleše Trdly, uslyšíte v 19.30 hodin v divadelním sále DK Metropol. Za vstupenku zaplatíte 500 a 615 Kč.

Čekají vás předně písně z prvního sólového alba DASHY s příhodným názvem Konečně. „Jde o písně původní. Po svém vlastním repertoáru jsem toužila,“ říká zpěvačka a vysvětluje, proč na sólové album došlo až nyní: „Jeho příprava vyžaduje poměrně dost času, kterého se mi zkrátka při realizaci všech těch zajímavých projektů, které jsem měla možnost dělat, nedostávalo.“

Na koncert se svými písněmi se moc těší a ví, že se s nimi bude cítit dobře. „Jako interpret, který autenticky vyjadřuje svůj vlastní hudební názor,“ usmívá se pěvkyně. Dále budou na programu také DASHY oblíbené převzaté, avšak jinak pojaté písně, kterým zpěvačka společně s kapelou vtiskla svůj názor.

TÍHLA K TOMU OD MALA
Hudba prý DASHU fascinovala od malička. Práci s hlasem podle svých slov objevila až po pár letech netrpělivého přístupu ke cvičení hry na housle.

V mladém věku se stala vokalistkou Karla Gotta. „Byla to pro mě ta nejlepší škola profesionálního hudebního nasazení, jakou jsem kdy mohla dostat,“ myslí si zpěvačka, která si Mistra velmi váží. „Mezi mnou a Karlem panuje hluboká úcta,“ říká.

Jako jedna z nejobsazovanějších umělkyň do muzikálových rolí DASHA zpívala v titulech Galileo, Angelika, Mona Lisa, Jesus Christ Superstar aj. Ráda vzpomíná hlavně na Hamleta, Aidu nebo muzikál Monty Python’s Spamalot, který uváděli v Plzni. „A právě v Plzni jsme letos měli premiéru muzikálu Duch, který mě neskutečně baví,“ pochvaluje si zpěvačka titul. Skloubit zpěv a hraní, které je v muzikálech nutné, prý těžké není. „Obě disciplíny jsou si nápomocny, těžší je spíše kombinace zpěvu a tance. Mnohdy se nemáte kdy nadechnout,“ prozrazuje. Dasha prý na jevišti myslí hlavně na text. Má totiž spoustu projektů a některým postavám propůjčuje svůj hlas jen jednou za měsíc. Mívá někdy trému? „Ano, nejvíce právě kvůli obavě, že zapomenu text,“ připouští.

DASHU pravidelně slýcháte i z televizních obrazovek. V pořadu StarDance živě zpívá s Moondance Orchestra. Z tance prý zahlédne jen fragmenty, a to ji občas mrzí. Zkusit si v pořadu sama tančit by ale nechtěla. „S přibývajícím věkem mě to láká čím dál tím méně. On je to vlastně vrcholový sport!“ myslí si DASHA, která se často snaží odhadnout vítěze kola, ale prý marně. „Absolutně ne, málokdy jsem se trefila,“ přiznává DASHA a uvažuje: „Je to možná tím, že naživo vše působí jinak než pro nezaujatého diváka na obrazovce.“

V únoru DASHU čeká obnovená premiéra muzikálu Galileo Janka Ledeckého v pražském divadle Hybernia. Právě se vytížená pěvkyně soustředí ale hlavně na sbírání původních textů na své příští album.

Arnošt Binter: Děti by se měly naučit lyžovat
Arnošt Binter: Děti by se měly naučit lyžovat
Ojetin se prodává více než nových vozů.
Ne každý má na nové fáro. Ojetinky taky poslouží