Do statistik ale přibyli také tři uzdravení, čímž se jejich počet zvýšil na celkových 125. Počet aktuálně pozitivních osob v kraji zůstává na 46.

Podle Kvetoslavy Kotrbové, ředitelky Krajské hygienické stanice od středečního do čtvrtečního večera vyšetřily laboratoře v regionu 222 nových podezřelých vzorků. Z nich pozitivní byly tři. „Jednalo se o dvě ženy a jednoho muže z Prachaticka, kteří se všichni nakazili kontaktem s již známou pozitivní osobou. Ve dvou případech se jednalo o rodinný kontakt a jednou šlo o kontakt v místě bydliště,“ uvedla Kvetoslava Kotrbová.

Ze stávajících 46 aktivních případů COVID-19 na jihu Čech je jich aktuálně evidováno sedmnáct, což je nejvíce v kraji, na Prachaticku. Třináct je jich na Českobudějovicku, jedenáct na Táborsku, dva na Strakonicku, jeden na Českokrumlovsku, jeden na Písecku a jeden na Jindřichohradecku.

V porovnání s ostatními kraji z hlediska relativního výskytu COVID-19, tedy v počtu pozitivních případů přepočtených na 100 tisíc obyvatel regionu, si jižní Čechy i nadále udržují s 27,62 nemocnými na 100 tisíc obyvatel (ke čtvrteční 18. hodině) pozici regionu s nejnižším výskytem COVID-19 a vysokým podílem uzdravených v ČR. Jejich podíl k celkovému počtu nakažených je v regionu více než sedmdesátiprocentní.

Pro podezření na onemocnění COVID-19 bylo podle epidemioložky Krajské hygienické stanice Jitky Luňáčkové na jihu Čech dosud vyšetřeno celkem 13 071 osob. V povinné karanténě se k čtvrteční 18. hodině nacházelo aktuálně 310 Jihočechů. Počet vyšetřených samoplátců se na jihu Čech ve čtvrtek zvýšil o 171 na celkových 1191.

Kvůli zájmu přeshraničních pracovníků o testování zřídila Krajská hygienická stanice informační linku na čísle 736 514 326. Samoplátci se mohou nechat testovat na hraničním přechodu s Rakouskem v Dolním Dvořišti a v odběrových místech všech jihočeských nemocnic. V činnosti je i informační linka pro Jihočechy, kteří zajíždějí za prací do Plzeňského kraje, kde je výskyt onemocnění především na Domažlicku výrazně vyšší. Na čísle 737 206 073 mohou požádat o informace a především o přednostní testování na některém z jihočeských odběrových míst.

„Byl též zahájen provoz dalšího nového odběrového místa pro samoplátce před areálem výstaviště v Českých Budějovicích v režii laboratoří Next Clinics. Využít v krajském městě nyní mohou samoplátci také služby laboratoří Synlab v ulici U tří lvů,“ poznamenala Jitka Luňáčková s tím, že v sobotu, v neděli a ve svátcích se vyšetřování samoplátců neprovádí.

Podle verifikovaných dat krajské hygienické stanice bylo ve čtvrtek večer na jihu Čech mezi nemocnými COVID-19 kumulativně 103 žen a 74 mužů. Z celkových 177 dosud potvrzených případů je 41 z Českobudějovicka, 37 ze Strakonicka, 32 z Prachaticka, 22 z Českokrumlovska, 19 z Táborska, 17 z Jindřichohradecka a devět z Písecka.

Mezi pozitivně testovanými je deset dětí ve věku do 14 let. Šestnáct nemocných je v kategorii od 15 do 24 let, osmadvacet v kategorii od 25 až 34 let, osmadvacet v kategorii od 35 do 44 let, sedmadvacet v kategorii od 45 do 54 let a devětadvacet v kategorii od 55 do 64 let. Celkem 39 nemocných patří do nejohroženější věkové skupiny 65+.