Vánoční kapr vám letos vítězství v Účtenkovce nepřinese. Jejich prodejci dostali výjimku z EET, a tak nebudou muset zkřehlými prsty spolu s rybou vydávat i účtenky z elektronické evidence tržeb. A že by jich bylo. Kapr totiž zůstává naprostou jedničkou na štědrovečerních stolech. Živých či čerstvě vykuchaných ryb se ročně prodá kolem devíti tisíc tun, přičemž v naprosté většině jde právě o kapry.

V rybnících totiž prakticky nemají konkurenci. Z dat Rybářského sdružení ČR vyplývá, že kapr představuje skoro devadesát procent produkce tuzemských ryb.

Zajímavé je, že pokud neskončí na českých, moravských či slezských talířích, zamíří nejčastěji do Polska. To od Německa převzalo pozici největšího dovozce živých českých kaprů. V Polsku jich loni skončily přes čtyři tisíce tun, v Německu zhruba polovina.

A kolik letos za štědrovečerní kapry zaplatíte? Proti loňsku podražili jen o pár korun na kilogram živé váhy. Třeba na jihočeských sádkách se prodávají od 70 do 89 korun. V ulicích měst byste za ty „výběrové“ měli zaplatit nejčastěji do stokoruny za kilogram.

Ilustrační foto.
Nejhorší dárky: tablety na hubnutí či žehlicí prkno

Jelikož ale platy rostou ještě výrazněji, za průměrnou mzdu si jich letos můžeme pořídit mírně víc než třeba na sklonku komunismu. Ceny kaprů prodávaných před Vánocemi v kádích sice statistici nesledují, ale hlídají, kolik stojí v obchodech. Tito vykuchaní, rozporcovaní, chlazení či mražení se nyní dají pořídit za 182 korun za kilo. V roce 1989 sice stáli čerství kapři 20 Kčs za kilo, jenže to v přepočtu na dnešní mzdy dělá 183 korun.

Obdobně je na tom i hlavní surovina na bramborový salát: kilo brambor nyní vychází na 13 korun, na sklonku komunismu to (v přepočtu na dnešní plat) bylo skoro 15 Kč.

A dokonce i vejce, která oproti loňsku výrazně zdražila, jsou pořád levnější než v roce 1989. Nyní za deset vajec zaplatíte 50 korun, což je sice o 16 Kč víc než loni, ale v roce 1989 stály v přepočtu na dnešní plat 119 korun.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř