Časem se měnilo obsazení družstev. „Jediné, co zůstalo a je nám stále vlastní, je láska k požárnímu sportu. Ten totiž neděláme kvůli úspěchům, ale protože v tomto okruhu lidí máme mnoho přátel,“ vysvětlila strojnice Marcela Smolíková.

Během let se měnila i technika. Tento sport však není o vybavení, ale hlavně o sehranosti všech sedmi členů družstva. Sportovní tým založili v roce 2002. „Od roku 2008 jsme vystřídali třetí stroj, v současnosti soutěžíme s mašinou o výkonu 2100 kubických metrů,“ doplnil proudař Patrik Baláž.

Aktuální sloužení ženského družstva je Kristýna Vostoupalová, Veronika Kozlová, Marcela Smolíková, Martina Skůpová, Nikola Čiperová, Dominika Fenclová a Kateřina Škrdletová. Ženy se pohybují na předních příčkách v Táborské hasičské lize (THL). Loni dokonce zvítězily a staly se mistryněmi okresu. Nejlepší čas se jim povedl na domácí soutěži zařazené v THL a Extralize (EX) ČR v požárním útoku (PÚ).

„Na Memoriálu Vladimíra Ilijiče Lenina v Širokém dole se zdařil čas 17,17 s., kde z 56 soutěžních družstev obsadili třetí místo,“ doplnil úspěch. Pyšnit se mohou i množstvím medailí.

Mužský tým tvoří Milan Brus, Jan Brožek, Martin Drs, Jan Smolík, Martin Vejvar, Zbyněk Novák a Patrik Baláž. Muži loni v disciplíně 2B zaběhli druhý nejlepší čas 14,09 s. na soutěži ve Zhoři u Tábora, která spadá do THL. „Díky němu jsme si domů odvezli zlaté medaile,“ upozornil Patrik Baláž.

Ani v soutěži 3B si nevedli zle, v Chrboníně s časem 16,58 s. obsadili stříbrnou pozici. Na domácí soutěži tento čas pokořili s 16.53 s. V loňské sezóně se stali vícemistry THL.

KULTURA V OBCI

Hasiči jsou téměř za všemi kulturními akcemi v obci. V lednu pořádají hasičský ples, potom oslavy MDŽ, dětský karneval, pálení čarodějnic s posezením. Letos 17. srpna chystají v pořadí 16. ročník hasičské soutěže zařazené do THL.

„Jsme jedním ze zakladatelů a také jsme jediným pořadatelem extraligy ČR v okrese, dokonce držíme rekord z roku 2017 s největším počtem zúčastněných družstev,“ dodal Patrik Baláž. Tenkrát se zúčastnilo 96 týmů.

Výročí sboru požárníci oslaví 6. července. „Pořádáme hasičskou soutěž a bude i zábava se živou hudbou,“ láká návštěvníky.

Další činností je zvelebování hasičského areálu. „V nejbližší době se chystáme postavit krov na jednom stavení na hřišti,“ uzavřel.