Na první pohled to vypadá, že se počasí už definitivně zbláznilo: zatímco meteorologové varují před extrémními srážkami na severovýchodě Moravy, velkou část republiky svírá sucho. Jeho výjimečná až extrémní podoba panuje téměř na třetině území. A nadcházející prudké srážky situaci nijak výrazně nevylepší.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš VojířCelkově nyní suchem – ať už počínajícím, či extrémním – trpí naprostá většina republiky, vyplývá z údajů portálu Intersucho. Nejhorší situace panuje na Zlínsku, střední Moravě a ve východních Čechách.

„Rok 2018 je dalším ze suchých let, která od roku 2012 pravidelně zažíváme,“ komentuje situaci Pavel Zahradníček, klimatolog z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd.

Tím úplně nejhorším byl zřejmě rok 2015, kdy na přelomu července a srpna sucho v extrémní či výjimečné podobě zachvátilo prakticky celou republiku – konkrétně panovalo na čtyřech pětinách území.

„Sucho se opravdu v posledních letech stává velkým problémem, nejde o nějakou mediální bublinu,“ podotýká Zahradníček. „I predikce do budoucna jasně hovoří o tom, že suchých period bude přibývat a budou intenzivnější.“

Hlavní příčinou je podle expertů růst teplot vzduchu, které více vysušují krajinu. Ostatně letošní květen byl spolu s tím z roku 1811 nejteplejším v historii měření v pražském Klementinu, tedy od roku 1775.

„Další příčinou jsou i sušší zimy z posledních let,“ poznamenává Milan Šálek, meteorolog ze společnosti Amper Meteo. Krajina zkrátka potřebuje vydatnější sněhovou nadílku, která v poslední době nepřichází.

A také se změnil charakter srážek – „normální“ déšť je stále vzácnější, převládá delší období bez jediné kapky střídané silnými bouřkami.

Letošní sucho se podle odhadu Českého statistického úřadu projeví i na úrodě. Sklizeň obilí bude zřejmě o osm procent nižší než loni.