Devadesát sedm případů vloupání do rekreačních objektů mají za poslední dva a půl měsíce nahlášeno jihočeští policisté. Letní sezona je totiž jako stvořená pro zloděje a nezajištěné stany a chatky v kempech jim jenom nahrávají do karet. Přitom stačí dodržovat několik základních pravidel.

Milan Bajcura, tiskový mluvčí Jihočeské policie, uvedl ta nejzásadnější. „Důležité je nebrat si s sebou větší obnos. Když vidíme, že s sebou mají lidé v peněženkách i desetitisíce, to není dobře,“ řekl policejní mluvčí.

Nechat doma by dle jeho slov měli návštěvníci kempů raději i platební karty. „Hlavně v dnešní době bezkontaktních karet, kdy je možné platit do výše pěti set korun bez udání PIN,“ varoval Milan Bajcura s tím, že do stanů nepatří ani drahá elektronika. „Pokud to kemp umožňuje, pak je lepší nechávat všechny takové cennosti v trezoru,“ řekl jihočeský policejní mluvčí.

Vyřešit se totiž policistům daří pouze zlomek případů. V loňském roce objasnili v jižních Čechách čtyřicet devět případů, ohlášených jich měli sto padesát devět. Z toho ve třech případech se jednalo o vloupání do stanu.

„Proto apeluji na majitele, v případě podezření na to, že se jim někdo vloupal do chaty nebo stanu, aby do objektu nevstupovali, ale volali buď na linku 158, nebo příslušné obvodní oddělení. Nejenže by tam pachatel mohl ještě být, ale zároveň by mohli zničit veškeré důkazy,“ dodal na závěr mluvčí.