Pivovarský poklad zamířil včera do Budějovického Budvaru od Blšan, i když auto nedoprovázela ozbrojená ochranka.

„Včera ráno na chmelnici načesali několik stovek kilogramů chmele odrůdy Žatecký poloraný červeňák, který jsme hned ten den odpoledne u nás zpracovali," prozrazuje mluvčí Budvaru Petr Samec. „Chmel vyrostl na chmelnici Splav, která je v lokalitě Údolí Zlatého potoka v katastru chmelařské obce Blšany."

Na varně pak prováděli chmelení tradičním způsobem, tedy ručním přidáváním chmele ve třech dávkách. „V Budvaru tímto způsobem letos uvaříme pouze jedinou várku speciálního piva BUD Premier Select o objemu 400 hektolitrů," říká sládek Adam Brož s tím, že čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a také poněkud výraznější hořkost.

„Pivo uvařené letos 3. září lidé ochutnají až v březnu 2014, neboť nezbytná doba zrání piva BUD je 200 dnů," vysvětluje Petr Samec. Sládek zdůrazňuje, že čerstvé chmelové hlávky patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny.

„Musejí se zpracovat bezprostředně po sklizni, tedy ve stejný den, kdy jsou očesány. Proto se v pivovarské praxi používají jen zcela výjimečně. Budvar je letos zřejmě jediným českým pivovarem, který z čerstvého chmele uvaří pivo," dodává Adam Brož.