Není nad osvětu…

Pasov - Pivovary chtějí zavést další oznamovací povinnost, napsala PNP.

Kromě dosavadních údajů o složení má na etiketách být viditelně uvedena i spalovací hodnota nápoje, tedy jouly nebo kalorie. Příslušnou iniciativu k zavedení normy iniciují Německý svaz pivovarů a Svaz privátních pivovarů. Chtějí už od tohoto roku tuto hodnotu uvádět dobrovolně. Prezidenti obou organizací doufají na následovníky v dalších branžích.

Sýrový rekord

Bavorští výrobci sýrů loni zvýšili produkci o 26 000 tun na rekordních 960 000 tun, řekla ministryně zemědělství Michaela Kaniberová. Je to o tři procenta víc než předloni. „Silně stoupla výroba mozzarelly, sýra bez výrazné chuti, původně nepocházející z Bavorska,“ vysvětluje PNP. „V potravinářském průmyslu je mozzarella druhem ,pasty filata´, užívané při výrobě hluboce zmrazené pizzy a dalších produktů.“

Kolem poloviny bavorských sýrů jde podle ministerstva do zahraničí, významná část z toho do „sýrařských“ zemí Itálie, Nizozemska, Rakouska a Francie.