S dotacemi, ale možná i bez nich, chtějí České Budějovice zahájit rekonstrukci Žižkových kasáren. Rozlehlý areál ohraničený Žižkovou třídou a Dvořákovou ulicí dostalo město před několika lety od armády. První objekty tu převzalo v roce 2014.

Západní křídlo kasáren patří okresnímu soudu, ale do dalších tří objektů chce budějovická radnice stěhovat časem část úředníků nebo městskou policii z nynějšího sídla v Haškově ulici. Město už má projektanta pro přeměnu kasáren a podle náměstka primátora Petra Holického začne chystat dokumentaci pro stavební úpravy. Připraveny jsou na to první miliony korun. Odhad celkových nákladů rekonstrukce je momentálně 150 milionů korun.

Podle náměstka primátora Petra Podholy bude nutné začít s opravami i v případě, že město nezíská dotace, kvůli špatnému stavu jedné z budov.

Občanky, pasy, stavební povolení nebo přihlašování nových automobilů, to jsou na českobudějovickém magistrátu agendy nejnáročnější na jednání s veřejností. Teď kvůli nim občané musejí na několik míst, za několik let by mohlo vše sídlit v bývalých kasárnách v Žižkově třídě.

Město chce do kasáren přestěhovat velkou část úředníků. Náměstek primátora Petr Holický jmenoval jako adepty přesunu třeba stavební úřad nebo odbor dopravy. Dnes se některé agendy nacházejí v historické budově na náměstí Přemysla Otakara II., některé v Jeronýmově ulici a další v domě v Kněžské ulici. Občané by tedy nemuseli chodit při některých vyřizováních na různá místa. Vše by bylo pohromadě. Výhodou stěhování by byla také lepší přístupnost od autobusu nebo vlaku, protože České Budějovice v rámci pověřené působnosti zajišťují různou agendu i pro 78 obcí v okolí.

Podle náměstka primátora Františka Konečného se původně odhadovaly náklady na rekonstrukci kasáren na 150 milionů korun, ale přesnější určení bude možné až po dokončení projektu. Náměstek primátora přitom doufá, že městu pomůže s rekonstrukcí i dotace. „Je třeba připravit projekt, pak peníze dostaneme,“ je si jist František Konečný.

Náměstek primátora Petr Podhola ale poukazuje na špatný stav jednoho z objektů a myslí si, že by Budějovice měly rekonstrukci zahájit i bez dotací. „Nemůžeme pouze čekat na granty,“ říká Petr Podhola s tím, že stav jedné z budov se bude muset řešit i bez dotací.

Nové sídlo by v Žižkových kasárnách měla najít také městská policie. Podle primátora Jiřího Svobody je nynější objekt pro strážníky v Haškově ulici kapacitně nedostačující. Nemovitost v Haškově ulici, stejně jako další uvolněné budovy by pak město mohlo nabídnout k prodeji.

V souvislosti s využitím kasáren už se objevily v minulosti návrhy třeba na středisko odborné přípravy pro školy s vybavenými dílnami. Objekty převzalo město od armády. Západní křídlo kasáren patří okresnímu soudu, který také chystá velkou rekonstrukci. Uvnitř areálu by mohlo vzniknout i parkoviště pro veřejnost.