„Tohle nedopadne dobře,“ říkám si cestou do nákupního centra Géčko, kde chci na vlastní kůži vyzkoušet vyšetření i rady odborníků, kteří se tu v rámci Světového dne diabetu věnují právě prevenci cukrovky.

Uroním kapku krve pro glukometr, nechám si změřit tlak i BMI a napjatě čekám doporučení navštívit lékaře. Nepřichází. „Jste v pořádku, hodnoty máte v normě,“ usmívají se u všech stanovišť. „Tak to si můžeme dát něco dobrého,“ radují se Monika Musilová a Martina Kovtan, které dopadly podobně. „Nikdy není na škodu zjistit, jestli je člověk zdravý. Zvlášť, když máte v rodině cukrovku, prevence je na místě,“ vysvětlují, proč se u stánku zdravotníků při náhodné cestě kolem zastavily.

Všichni ale s dobrými výsledky neodcházeli. „Zachytili jsme i případy zvýšené hladiny cukru, těm jsme doporučili, aby si nechali hodnoty zkontrolovat u praktického lékaře,“ zmiňuje diabetoložka Alena Váchová. Sama z vlastní praxe pozoruje, že diabetiků přibývá. „A situace se bude zřejmě horšit, v dohledné době bude patrně mezi Jihočechy každý desátý diabetik,“ odhaduje lékařka.

Cukrovka hrozí zejména lidem s obezitou a nízkou fyzickou aktivitou. „Pokud pociťujete varovné příznaky, jako je hubnutí a častá žízeň, únava, je už na prevenci pozdě, to už jsou projevy hodně zvýšených hodnot cukru. Zpočátku se nemoc nijak zvlášť neprojevuje, proto jsou důležité pravidelné preventivní prohlídky u lékaře,“ vysvětluje diabetoložka.

Pro všechny, kdo chtěli pro prevenci udělat ještě víc, byla v pasáži nákupního centra připravena i ochutnávka zdravých jídel a ukázky severské chůze se speciálními holemi. „Je to vhodná pohybová aktivita pro všechny, pomáhá tělu se napřímit, chůze je svižnější a spálíte při ní až o 40 % více energie než při běžné chůzi,“ vysvětlovaly zájemcům Mirka Šotolová a Sabina Šimberová, studentky fyzioterapie na zdravotně sociální fakultě. „Nejdůležitější je chuť to zkusit. Lze ji provozovat rekreačně i vrcholově,“ přidávala ke spoustě praktických rad fyzioterapeutka Barbora Jarolímková.