VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Biolenka vymýšlí zdravé recepty i ve snech

České Budějovice - Lenka Žák pokřtila tento týden v Českých Budějovicích svou první kuchařku. Radí v ní, jak přivést přírodu do kuchyně a využít obiloviny

31.5.2012 16
SDÍLEJ:

Lenka Žák se svou kuchařkou Víme, co jíme.Foto: Deník/Jaroslav Sýbek

Nejprve vařila zdravá jídla jenom pro sebe, pak začala pořádat kurzy a připravovat rozhlasový pořad a nakonec napsala i vlastní kuchařku. Třicetiletá Lenka Žák, známá jako Biolenka, tento týden v Českých Budějovicích pokřtila svou první knihu. Radí v ní, jak  přivést přírodu do kuchyně a maximálně využít obiloviny.

Lenka Žák si cestu ke zdravé výživě našla velmi brzy. Od malička ji totiž trápily alergie, a proto změnila jídelníček. Jak nejlépe vařit, pak zjistila během studií na vysoké škole. „Bylo málo peněz, takže jsme se museli naučit využít toho z jednoho navařeného hrnce co nejvíce," vzpomíná.

Po ukončení školy ji oslovila známá, která potřebovala pomoci s vařením pro alergické dítě, a tak se zrodily první Biolenčiny kurzy.

Zkušenosti z nich nyní autorka využila ve své kuchařce Víme, co jíme. „Jejím hlavním smyslem je uvést přírodu do kuchyně všech žen  a ukázat, jak maximálně využít obiloviny. Ty by měly být základem jídelníčku, ale málokdo s nimi umí pracovat, protože česká strava je založená na bramborách a knedlících," popisuje Biolenka.

Kniha je rozdělena do kapitol podle jednotlivých obilovin, představuje například pohanku, jáhly, oves, ječmen nebo špaldu. Konkrétní recepty vybírala Biolenka díky ohlasům z kurzů vaření. „Dávala jsem tam jídla, která se lidem hodí nebo jim i dělají problémy. Kuchařka zároveň vychází z toho, že se vždy navaří kotel obilovin, a ty se pak využijí na polévku, hlavní jídlo, dezert i pomazánku," vysvětluje.

Všechny recepty v knize jsou její vlastní. Vznikají většinou dílem náhody. „Buď přicházejí ve snech a já si je druhý den zkusím, protože jsem zvědavá, co se mi zdálo, nebo hodně zkouším, experimentuji. To mě baví," říká. Přiznává ale, že pak to v kuchyni vypadá jako v laboratoři.

Při vaření Biolenka zohledňuje i roční období a snaží se ukázat, jak využít energii přírody. Všechny potřebné suroviny jsou podle ní k dostání v prodejnách zdravé výživy. Za nejpodceňovanější ingredienci považuje celá zrna. „Málokdo ví, že se dají jíst," vysvětluje.

Největším nešvarem českých strávníků je podle ní to, že nenaslouchají svému tělu. „Jejich strava by se měla trochu odlehčit od toho vepřo-knedlo-zelo.  Když si to člověk dá k obědu, tak mu poklesne výkonnost, protože tělo se začne soustřeďovat na trávení. Zdá se mi ale, že už to mnozí na sobě pociťují a snaží se o zlepšení," komentuje Biolenka.

Ona sama nejčastěji vaří pro sebe a manžela Davida. „Nejraději mám kamut s koprem a uzeným tofu zalitý dýňovým olejem. To je lahoda," dodává.

Kromě kurzů vaření pravidelně připravuje i rozhlasový magazín. V něm přibližuje zásady zdravého životného stylu, nabízí recepty a mluví s hosty.

Své zkušenosti ale předávala už i zájemcům v zahraničí. Letos se dokonce vydala do Austrálie. „Vedla jsem kurz kváskového chleba na ekofarmě. Kvásek jsem tam převezla v letadle, což bylo docela dobrodružné, protože se to jednak nesmí, a  navíc mi vybouchl v kufru," vypráví.

Vaření se chce Biolenka rozhodně věnovat i nadále. Brzy by ráda vydala další kuchařskou knihu. „Ozývají se mi lidé s bezlepkovou dietou, tak jim chci například ukázat, jak si upéct chleba bez různých příměsí," dodává.

Jahelník podle Biolenky

Ingredience:
350 g bio jáhel (malé)
100 g bio hladké špaldové celozrnné mouky
2 lžíce bio slunečnicového oleje
100 g rozinek, 100 g datlí
100 g lískových oříšků
špetka mořské soli, skořice

Postup:
1. Jáhly propláchneme horkou vodou a vaříme se špetkou soli 
v dvojnásobném množství vody 15-20 minut na hustou kaši. Během vaření jáhly nemícháme a vaříme je na mírném plameni.
2. Polovinu vlažných jáhel smícháme s moukou (postupně přisypáváme dle vlhkosti jáhel, max. však 200 g), přidáme olej, skořici a prohněteme v tuhé těsto.
3. Vymažeme dortovou formu, vysypeme strouhaným kokosem nebo sezamem a vmačkáme jáhlový korpus. Pečeme 20 minut při 180°C.
4. Oříšky vsypeme na pánev a postavíme na plotnu zapnutou na maximum. Postupně, jak se bude pánev zahřívat, s oříšky po pánvi pohybujeme a zkoušíme sloupávat naprasknutou slupku. Až budou oříšky zlatavě hnědé a zpocené, dáme je do utěrky a pohybem odstraníme zbylé slupky. Ještě horké je vsypeme do mixéru. Mixujeme asi 5 minut, až se vytvoří ořechové máslo.
5. Rozinky s datlemi rozmixujeme nebo pomeleme mlýnkem.
6. Do zbylých jáhel dáme ořechové máslo, sušené ovoce, skořici a rukama propracujeme. Můžeme krátce promixovat; ale náplň potřebujeme co nejtužší – jednu velkou kouli.
7. Náplň namačkáme do upečeného korpusu, ozdobíme celými oříšky a necháme zchladnout.

Autor: Andrea Zahradníková

31.5.2012 VSTUP DO DISKUSE 16
SDÍLEJ:

SERVIS

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel základní školy 26 020 Kč Učitelé na 1. stupni základních škol Učitel - učitelka 1.stupeň v ZŠ. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 26020 kč, mzda max. 33930 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nutná kvalifikace pro první stupeň ZŠ, zástup za mateřskou a rodičovskou dovolenou, Kontakt:, - Mgr. Naděžda Kramlová, tel.:777 573 097, 797 997 115, e-mail:zsstrazny@seznam.cz. Pracoviště: Základní škola a mateřská škola strážný, 384 43 Strážný. Informace: Naděžda Kramlová, +420 797 997 115. Výroba - Výroba Strojírenští technici projektanti, 25 000 Kč Strojírenští technici projektanti, konstruktéři Konstruktér. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky : , -minimálně střední škola technického zaměření, nejlépe strojírenský obor , -schopnost vytvářet technickou dokumentaci, -samostatnost, -ochota učit se nové věci, -znalost NJ, případně AJ výhodou, Zaměstnanecké výhody:, -dobré pracovní a platové podmínky, -příspěvek na životní (penzijní) pojištění, -plně hrazené stravenky, Kontaktní osoba : Ing.Jan Chyla, tel. 721 852 317, chyla@ventecag.de. Pracoviště: Ventec. česko s.r.o., U Stadionu, č.p. 270, 383 01 Prachatice. Informace: Jan Chyla, +420 721 852 317. Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Účetní 20 000 Kč Odborní účetní všeobecní Účetní. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Znalost všeobecného účetnictví velkou výhodou., Informace poskytne paní Hana Kramlová, tel.606 702 209, info@kancelarsro.cz. Pracoviště: Kancelář s.r.o., Purkártova, č.p. 514, 385 01 Vimperk. Informace: Hana Kramlová, +420 606 702 209. Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitelka mateřské školy 20 000 Kč Učitelé v oblasti předškolní výchovy Učitel/ka MŠ. Požadované vzdělání: bakalářské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky:, Hledáme od prosince 2018 učitelku MŠ (zástup za MD). Nabízíme klidné prostředí menší školky, pohodový kolektiv, mzda dle praxe., Kontakt:, Zíková Zdeňka, tel.: 777 728 835, e-mail: hracholusky.ms@seznam.cz. Pracoviště: Mateřská škola hracholusky, okres prachatice, 383 01 Prachatice. Informace: Zdeňka Zíková, +420 777 728 835.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Na muže, kteří v létě napadli cizince, podají obžalobu

Šestadvacetiletý Jihočech Tomáš D. poputuje do vazby.
5

Podezřelý z vraždy jde do vazby

U Chlaponic je vážná nehoda. Na Prahu neprojedete

Písecko - K vážné dopravní nehodě došlo ve středu odpoledne na hlavním tahu z Písku na Prahu u Chlaponic.

Železnice po sto letech – více cestujících, více vlaků, rychlejší cest

České Budějovice - Na konci října oslavíme 100. výročí od vzniku republiky. Prakticky ve stejný okamžik vznikly také Československé státní dráhy. Jejich nástupcem v České republice je národní dopravce České dráhy.

Děti zachraňují život bez zábran

České Budějovice - Je to ve vašich rukách. K tomu vybízí Světový den záchrany života, při němž zdravotníci ukazovali, jak správně resuscitovat.

Karatisté sbírali plno úspěchů

Prachatice – V říjnu měli karatisté Tsunami Prachatice na programu dva národní poháry JKA. Na obou měl klub svá želízka v ohni.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT