VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Biolenka vymýšlí zdravé recepty i ve snech

České Budějovice - Lenka Žák pokřtila tento týden v Českých Budějovicích svou první kuchařku. Radí v ní, jak přivést přírodu do kuchyně a využít obiloviny

31.5.2012 16
SDÍLEJ:

Lenka Žák se svou kuchařkou Víme, co jíme.Foto: Deník/Jaroslav Sýbek

Nejprve vařila zdravá jídla jenom pro sebe, pak začala pořádat kurzy a připravovat rozhlasový pořad a nakonec napsala i vlastní kuchařku. Třicetiletá Lenka Žák, známá jako Biolenka, tento týden v Českých Budějovicích pokřtila svou první knihu. Radí v ní, jak  přivést přírodu do kuchyně a maximálně využít obiloviny.

Lenka Žák si cestu ke zdravé výživě našla velmi brzy. Od malička ji totiž trápily alergie, a proto změnila jídelníček. Jak nejlépe vařit, pak zjistila během studií na vysoké škole. „Bylo málo peněz, takže jsme se museli naučit využít toho z jednoho navařeného hrnce co nejvíce," vzpomíná.

Po ukončení školy ji oslovila známá, která potřebovala pomoci s vařením pro alergické dítě, a tak se zrodily první Biolenčiny kurzy.

Zkušenosti z nich nyní autorka využila ve své kuchařce Víme, co jíme. „Jejím hlavním smyslem je uvést přírodu do kuchyně všech žen  a ukázat, jak maximálně využít obiloviny. Ty by měly být základem jídelníčku, ale málokdo s nimi umí pracovat, protože česká strava je založená na bramborách a knedlících," popisuje Biolenka.

Kniha je rozdělena do kapitol podle jednotlivých obilovin, představuje například pohanku, jáhly, oves, ječmen nebo špaldu. Konkrétní recepty vybírala Biolenka díky ohlasům z kurzů vaření. „Dávala jsem tam jídla, která se lidem hodí nebo jim i dělají problémy. Kuchařka zároveň vychází z toho, že se vždy navaří kotel obilovin, a ty se pak využijí na polévku, hlavní jídlo, dezert i pomazánku," vysvětluje.

Všechny recepty v knize jsou její vlastní. Vznikají většinou dílem náhody. „Buď přicházejí ve snech a já si je druhý den zkusím, protože jsem zvědavá, co se mi zdálo, nebo hodně zkouším, experimentuji. To mě baví," říká. Přiznává ale, že pak to v kuchyni vypadá jako v laboratoři.

Při vaření Biolenka zohledňuje i roční období a snaží se ukázat, jak využít energii přírody. Všechny potřebné suroviny jsou podle ní k dostání v prodejnách zdravé výživy. Za nejpodceňovanější ingredienci považuje celá zrna. „Málokdo ví, že se dají jíst," vysvětluje.

Největším nešvarem českých strávníků je podle ní to, že nenaslouchají svému tělu. „Jejich strava by se měla trochu odlehčit od toho vepřo-knedlo-zelo.  Když si to člověk dá k obědu, tak mu poklesne výkonnost, protože tělo se začne soustřeďovat na trávení. Zdá se mi ale, že už to mnozí na sobě pociťují a snaží se o zlepšení," komentuje Biolenka.

Ona sama nejčastěji vaří pro sebe a manžela Davida. „Nejraději mám kamut s koprem a uzeným tofu zalitý dýňovým olejem. To je lahoda," dodává.

Kromě kurzů vaření pravidelně připravuje i rozhlasový magazín. V něm přibližuje zásady zdravého životného stylu, nabízí recepty a mluví s hosty.

Své zkušenosti ale předávala už i zájemcům v zahraničí. Letos se dokonce vydala do Austrálie. „Vedla jsem kurz kváskového chleba na ekofarmě. Kvásek jsem tam převezla v letadle, což bylo docela dobrodružné, protože se to jednak nesmí, a  navíc mi vybouchl v kufru," vypráví.

Vaření se chce Biolenka rozhodně věnovat i nadále. Brzy by ráda vydala další kuchařskou knihu. „Ozývají se mi lidé s bezlepkovou dietou, tak jim chci například ukázat, jak si upéct chleba bez různých příměsí," dodává.

Jahelník podle Biolenky

Ingredience:
350 g bio jáhel (malé)
100 g bio hladké špaldové celozrnné mouky
2 lžíce bio slunečnicového oleje
100 g rozinek, 100 g datlí
100 g lískových oříšků
špetka mořské soli, skořice

Postup:
1. Jáhly propláchneme horkou vodou a vaříme se špetkou soli 
v dvojnásobném množství vody 15-20 minut na hustou kaši. Během vaření jáhly nemícháme a vaříme je na mírném plameni.
2. Polovinu vlažných jáhel smícháme s moukou (postupně přisypáváme dle vlhkosti jáhel, max. však 200 g), přidáme olej, skořici a prohněteme v tuhé těsto.
3. Vymažeme dortovou formu, vysypeme strouhaným kokosem nebo sezamem a vmačkáme jáhlový korpus. Pečeme 20 minut při 180°C.
4. Oříšky vsypeme na pánev a postavíme na plotnu zapnutou na maximum. Postupně, jak se bude pánev zahřívat, s oříšky po pánvi pohybujeme a zkoušíme sloupávat naprasknutou slupku. Až budou oříšky zlatavě hnědé a zpocené, dáme je do utěrky a pohybem odstraníme zbylé slupky. Ještě horké je vsypeme do mixéru. Mixujeme asi 5 minut, až se vytvoří ořechové máslo.
5. Rozinky s datlemi rozmixujeme nebo pomeleme mlýnkem.
6. Do zbylých jáhel dáme ořechové máslo, sušené ovoce, skořici a rukama propracujeme. Můžeme krátce promixovat; ale náplň potřebujeme co nejtužší – jednu velkou kouli.
7. Náplň namačkáme do upečeného korpusu, ozdobíme celými oříšky a necháme zchladnout.

Autor: Andrea Zahradníková

31.5.2012 VSTUP DO DISKUSE 16
SDÍLEJ:

SERVIS

Řemeslné práce - Řemeslné práce Truhlář 15 000 Kč

Stavební truhláři truhlář. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Praxe min. 1 rok výhodou - možnost zaučení, Kontakt:, - Ferenčík Oto, tel.: 606778415, e-mail: oto.ferencik@otoelektro.eu. Pracoviště: Oto elektro s.r.o. - provozovna, Budějovická, č.p. 632, 384 51 Volary. Informace: Oto Ferenčík, +420 606 778 415.

Výroba - Výroba Obsluha strojů 16 000 Kč

Obsluha zařízení na zpracování kovů Obsluha zařízení na zpracování kovů. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Kontakt:, - Malkus Václav, tel.: 734 852 623, e-mail: smc-metal@seznam.cz. Pracoviště: Smc metal s.r.o. - provozovna, 383 01 Prachatice. Informace: Václav Malkus, +420 734 852 623.

Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 18 000 Kč

Manipulační dělníci ve výrobě Katrista - předák na rámové pile. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Přijmeme předáka katristu nebo pracovníka se zkušenostmi v dřevařské výrobě - možnost zaškolení, Výhody:, - příspěvek na dojíždění, Bližší informace poskytne pan Kučírek Pavel, tel.: 724 341 175. Pracoviště: Progres holding a. s. - pracoviště, 384 62 Nová Pec. Informace: Pavel Kučírek, +420 724 341 175.

Zdravotnictví - Zdravotnictví Sanitář, sanitářka, zdravotnický 17 000 Kč

Sanitáři Sanitář/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Mzda je i s příplatky za služby, Kontaktní osoba: Prokešová Helena Mgr., tel.: 702012243,e-mail: prokesova@nempt.cz. Pracoviště: Nemocnice prachatice,a.s., Nebahovská, č.p. 1015, 383 01 Prachatice. Informace: Helena Prokešová, +420 702 012 243.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Letošní ročník Vltavotýnských slavnosti, které se konaly ve dnech 20. a 21. července. Foto: Miroslav Bžoch
150

Slavnosti nabídly muzikál i koncert Debbi.

Po kopáčích vltavínů zůstávají kromě plastových lahví a kbelíků především nezasypané hluboké jámy a kolem nich hromady kluzkého jílu.

Vytěžit vltavíny? Některé obce jsou pro.

OBRAZEM: Připomněli 90 let od smrti dvou letců

Nové Kestřany - Desítky lidí si v pátek 20. července připomněly událost starou přesně 90 let, kdy se nedaleko Nových Kestřan (OÚ Štěkeň), ale už v katastru obce Kestřany na Písecku, zřítil vojenský letoun, ve kterém zahynuli při cvičném letu slovenský praporčík Viktor Hrivík a český poručík Josef Zetek.

Dřevorubci připravili dříví na zimu a našli svého krále

Hojná Voda – V Novohradských horách se sešli borci, kteří umí zacházet s pilou a sekerou.

EXKLUZIVNĚ V DENÍKU: Mistr korytárstva. Motorovka a pak ruce.

Holašovice – I když seděl Martin Kanáloš tak trochu mimo hlavní proud všech návštěvníků 21. ročníku Selských slavností v Holašovicích, přesto se kolem něj neustále tvořil hlouček zvědavců.

Linduška obsadil na ME 5. místo v triatlonu

Tartu - Na vynikající umístění dosáhl František Linduška (TCV Jindřichův Hradec) na evropském šampionátu ve sprintu. V estonském Tartu vybojoval 5. místo! Většinu závodu se přitom držel na medailových pozicích. Do elitní dvacítky pronikli i další čeští triatlonisté.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT