Například českokrumlovský starosta Dalibor Carda poprosil členy vlády v demisi, potažmo ministerstvo kultury, aby na svá bedra vzali celý problém otáčivého hlediště.

Primátor krajského města Jiří Svoboda k točně uvedl: „Budějovice jsou točnou postiženy – vlastníme tento objekt v cizím městě pod přísnou památkovou ochranou. Rádi bychom se tohoto problému vzdali, mohl by ho řešit někdo přímo v místě,“ řekl. Podle něj se nabízí možnost točnu opravit a provozovat, o což je velký zájem. Na druhou stranu je dle něho potíž s ochranou zahrady a také s požadavky organizace UNESCO.

Hejtmanka Ivana Stráská také vyjádřila svůj konstantní názor: „Myslím, že točna ke Krumlovu a zámecké zahradě patří. Když vytěsníme točnu ze zahrady, ztratí svou atraktivitu a její kouzlo zmizí.“ Premiér v demisi Andrej Babiš se přidal: „Já s tím souhlasím. Jsem přesvědčen, že je potřeba investovat do zázemí pro umělce než kupovat Kvítkův dvůr a investovat tam velké sumy. Myslím, že v této chvíli to není zapotřebí, ani na to nemáme peníze.“

Radka Doležalová, Jana Zuziaková