Čtvrťáci takzvané stavárny se v polovině září chopili zadání upravit náměstí v Suchém Vrbném. Návrhy se intenzivně zabývali pod vedením Jiřího Myslivečka, vyučujícího architektonické tvorby, a nyní jsou dva nejpropracovanější zveřejněny na webových stránkách Deníku, kde se k nim mohou občané vyjadřovat, vybírat nejlepší variantu a navrhovat další vylepšení. Stejně jako v případě přeměny prostoru před kulturním domem Vltava, kterou zpracovávají třeťáci. Jejich tvůrčí práce je představena čtyřmi projekty.

Možnost aktivně se podílet na zlepšení vzhledu krajského města a zasáhnout do jeho současné a leckdy neutěšené podoby mohou studenti díky Nadačnímu fondu Jihočeské naděje. Ředitel školy Vladimír Kostka nabídku fondu uvítal, neboť studenti mohou tvořit konkrétní smysluplné projekty.

Vybírejte nejlepší projekt a hlasujte pro něj- V anketě na konci článku a na FB JTV můžete posuzovat, vybírat a hlasovat, které projekty nejvíce vyhovují vaší představě o revitalizaci dvou českobudějovických lokalit náměstí v Suchém Vrbném a prostranství před kulturním domem Vltava.

- Zakladatel Nadačního fondu Jihočeské naděje Martin Kuba k záměru dát žákům stavební průmyslovky možnost vyzkoušet si naučenou teorii na reálném základě řekl: „Nynější studenti budou za deset let sedět na úřadech a víme, že ne vždy se podaří upravit některou lokalitu ke spokojenosti občanů. Díky projektu se naučí komunikaci s obyvateli a společně s nimi upravit prostředí k životu. Studentům s vítězným návrhem naše nadace zajistí stáž v některém z profesionálních ateliérů, aby ho mohli dokončit pod vedením odborníků. Výsledek pak chceme předat městu, které tak zadarmo dostane k dispozici projekt na úpravu těchto prostor.“

Suchovrbenské náměstí

Současná podoba náměstí v Suchém Vrbném je velmi neutěšená. Občané se těší na změny, které zahrnou autobusovou zastávku, postihnou ošklivě vyhlížející budovy, nabídnou občerstvení a kvalitní komunikace, chodníky.Současná podoba náměstí v Suchém Vrbném je velmi neutěšená. Občané se těší na změny, které zahrnou autobusovou zastávku, postihnou ošklivě vyhlížející budovy, nabídnou občerstvení a kvalitní komunikace, chodníky.

Adam Kořínek

Navrhuje prosklenou kavárnu kruhového půdorysu překrytou až k patě plachtou. Velké autobusové nástupiště s prostranným přístřeškem a oblé cestičky, které procházející udrží déle v přírodě. Zmodernizoval objekt Albertu, zvětšil zatravněné plochy na úkor komunikací v parku, jak si lidé přáli.

Petr Kováč

Záměrem je vnést do lokality opět život. Provzdušnit, prosvětlit park a tím vytvořit prostředí vhodné nejen k trávení volného času, relaxaci, ale i zpříjemnit cestu do práce nebo do školy. Modernizace autobusové zastávky MHD je nedílnou součástí projektu stejně jako začlenění kavárny do parku.

Prostor před KD Vltava

V daném stavu lokalita s kulturním domem Vltava vůbec oku nelahodí. Úpravy chystané studenty tu mají vytvořit oázu pro příjemné posezení, odpočinek, hry.V daném stavu lokalita s kulturním domem Vltava vůbec oku nelahodí. Úpravy chystané studenty tu mají vytvořit oázu pro příjemné posezení, odpočinek, hry.

Alena Štěchová

Místo k relaxaci a odpočinku. Celý prostor je hojně pokryt zelení proti přímému slunečnímu svitu, čímž se vytvoří příjemně osvěžující prostředí. V levé části je kavárna a dětské hřiště, aby si děti mohly hrát a maminky sedět u kávy. Jelikož do náměstí směřuje vchod KD Vltava, je ponechána dostatečně široká přístupová cesta středem náměstí zdobená pouze jednoduchou fontánou a lemovaná lavičkami. V pravé části se nachází menší vodotrysk, lavičky a průchozí cesta náměstím.

Jan Hošek

Zaměřil se na jednoduchost a "volnost" oblasti. Zprůchodnil náměstí, aby lidé při přecházení náměstí neobcházeli jako nyní nešťastně umístěné travnaté plochy a objekty. Náměstí má odlišný styl - křivky, oblé tvary a elipsy, které narušují okolní rastr. Zaujme moderním vzhledem.

Matouš Hájek

Toto náměstí je navrženo tak, aby bylo dobře průchozí, ale přesto velmi členité. Jsou zde rozestaveny lavičky tak, aby zeleň kolem nich tvořila zvukovou bariéru nebo například stínila v horkých dnech.

Jakub Žák

Cílem je vytvořit moderní prostředí pro odpočinek a vytvořit hezčí místo pro lidi. Náměstí je lépe průchozí, přidaná zeleň má pohlcovat prach, který tam v současné době je kvůli špatně zvoleným povrchovým materiálům.